В області зареєстровано три спалахи сальмонельозу в побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах. Загалом кількість постраждалих – 12 осіб, в тому числі 3 дітей. Про це повідомляють Тернопільському обласному лабораторному центрі.
Наразі, організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.
З’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела. Цей збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць. Фактором передачі послужили інфіковані яйця, в яких також було виявлено сальмонелу.
Варто зазначити, що сальмонельоз – інфекційне захворювання. Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м’яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м’ясних страв у теплі. Забруднення м’яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.