Автокефальна православна церква в Україні: що чекає віруючих

Проект TERNOPILTIME

Патріарх Філарет привітав жителів Тернопільщини з перемогою у боротьбі за отримання Томосу. Під час зустрічі з тернопільськими журналістами він наголосив: 25-ти літня боротьба православної церкви в Україні завершилася перемогою. Однак процес об’єднання громад може бути тривалим.

 

  • «Я хочу всіх нас привітати з великою перемогою, яку отримала Україна і наша церква. Це визнання з боку Вселенського Патріарха автокефалії української православної церкви, зняття незаконної анафеми і визнання всіх наших архієреїв, священиків і дійсність усіх тайнств. Тобто те за, що ми боролися 25 років, сьогодні отримало перемогу. Нехай Господь дає нам можливість об’єднати все православ’я в одну церкву автокофельну, незалежну від Москви», – наголосив Патріарх Філарет.

 

Релігієзнавці припускають, що процес об’єднання українського православ’я може бути тривалим. «Є спротив і непорозуміння, зокрема з боку церкви, яка знаходиться у підпорядкуванні Московського патріархату. А на сьогоднішній день вона має найбільше парафій. Це мільйони віруючих, яким нав’язується думка, що вони вже незалежні і автокефалія, і Томос їм не потрібні; що їх чекають складні часи випробовувань, що буде захоплення майна. Це така думка нав’язується. Оскільки у православній церкві Московського патріархату відстоюються інтереси Росії. Патріарх Кіріл з 2009-го року в Україні намагається пропагувати «русский мир», – пояснює професор, релігієзнавець Елла Бистрицька.

 

Як повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики, релігій та національностей облдержадміністрації, наразі в області зареєстровано 397 громад Київського патріархату, 116 громад Московського патріархату і 161 громад Афтокефальної церкви. З 2014-го року з УПЦ Московського патріархату до Київського патріархату перейшло 11 парафій.

 

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

Через ДТП на об’їзній Тернополя затор (ФОТО)

Наступна стаття

Троє людей постраждали у нічному ДТП в Тернополі (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.