“Теплі кредити” повернуться у 2019-му році

Проект TERNOPILTIME

Наразі банки призупинили видачу «теплих кредитів» через вичерпання коштів, передбачених цією програмою на 2018-ий рік, – повідомляє Державне агентство з енергоефективності. Відновити програму обіцяють у 2019-му році. Необхідні кошти закладено у проекті державного бюджету на наступний рік.

Програма «теплих кредитів» передбачає державну допомогу у вигляді компенсації 20 – 35% вартості купленого товару: теплоізоляційних матеріалів, твердопаливних котлів, економних ламп, сонячних панелей, металопластикових вікон, дверей та ін.. Кредити можуть отримати власники приватних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельні кооперативи. Цього року на Тернопільщині було видано 691 кредит на суму 22 млн. грн.

 «В минулому році в державному бюджеті було закладено 400 мільйонів гривень на видачу теплих кредитів. У 2017-му році двічі дофінансовували «теплі кредити», тому що не так активно діяли інші джерела фінансування, тобто донорські кошти наших європейських партнерів. Яка тенденція нас чекає у 2019-му році? Знову ж таки у державному бюджеті закладено 400 мільйонів гривень, які зможуть бути поділені – 200 млн. для ОСББ, 200 млн. для фізичних осіб. Склалася ситуація, що у 2018-му році програму не до фінансували, але ми маємо надію, що до кінця року до фінансують, такі надії нам дає Уряд», – каже начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації Дмитро Пастернак.

 

У 2019-му році «теплі кредити» видаватимуть державні банки. Відтак жителям краю радять звертатися за їхнім оформленням на початку року.    «По державній програмі «теплі кредити» фінансують державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк, Приватбанк, Ексімбанк. По донорських коштах фінансують ОТП-банк, Укрсиббанк, Райфайзенбанк. В області по цій програмі в цьому році залучено понад 35 мільйонів гривень. Але будинки багатоквартирні, які не мають такої форми правління як ОСББ або ЖБК, не зможуть скористатися цією програмою. Це підтверджує філософію держави в тому, що ми ідемо курсом Європейським; що нам треба весь житловий фонд перевести в ефективне управління», – додає Дмитро Пастернак.

Альтернативою «теплих кредитів» залишається ще одна програма, яка фінансується з коштів Європейського союзу – IQ energy. Ця програма передбачає компенсацію 35% кредитних коштів.

 

Вікторія Неборак

 

 

Попередня стаття

Що потрібно знати про рак молочної залози

Наступна стаття

Смертельна ДТП на автодорозі Тернопіль-Львів-Рава-Руська: загинув патрульний

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.