На Тернопільщині затопило два села (Відео)

Знесені бетонні паркани, замулені підвали, понівечена городина та мертва птиця. За лічені хвилини злива на Монастирищині завдала шкоди двом десяткам господарств, півсотні гектарів урожаю втрачено. Жителі двох сіл Красіїв та Гранітне другий день викачують воду з підвалів та вивозять болото  з обійсть.

Вода текла стрімким потоком. На своєму шляху зносила все. Люди чимдуж зачиняли вікна і двері. З вікна сімейства Грона стихія здавалась фатальною. Якби у вир потрапила людина, в живих би не залишилась. Нині батько авторки відео пан Василь показує підвал, уся консервація в намулі.

– От дивіться який був рівень води, вся консервація плавала. Я такого ще за 65 років не бачив,–  каже Василь Грона.

На подвір’я чоловіка вода заввишки 2,5 метри стрімко хлинула з городу, прорвавши півметровий фундамент паркану. Сусідка пані Люба бачила як вирвало ворота, вся грязюка понеслася на город.

– Аж ворота вирвало, текло як ріка, то страшне. На городі не залишилося нічого, – жителька села Красіїв Люба Воронюк.

У сусідньому селі Гранітне з подвір’я Марія Коржин воду з двох підвалів викачували до ранку. Зараз вивозять болото трактором. Злива наробила жінці чимало біди.

– Все підтопило, вода пішла в гараж, затопило зернотеребилку, скутер перевернуло, забрало 43 листки шиферу, 5-ти кубову бочку викинуло із землі, – жителька села Гранітне Марія Коржин.

Сусідка Тетяна через намул не може вийти з обійстя. Вода, каже, була всюди. З собою забрала і свійську птицю.У селі Гранітне постраждало з десяток хат, та найбільше шкода – знищенні угіддя. Близько 16 гектарів городу в намулі. Врожаю цього року селяни не матимуть. На відшкодування ні влада села, ні району коштів не має.

– Ніхто нічого не обіцяє кажуть, потрібно страхувати, а тепер ніхто не страхує. Сільського бюджету нема, а з районного може що капнуть, але й то через півроку. Зараз ніхто нічого не обіцяє, – сільський голова села Гранітне Степан Оленчук.

Село Гранітне і Красіїв між горбами. Через сильну зливу вода з полів стрімким потоком ринула між хати. Розорані фермерами яри, потік не втримали. Загалом підтоплено два десятки хат, понівечено двадцять гектарів городини. Жителі на допомогу не сподіваються, самотужки виносять болото й найбільше хочуть, аби біда не повторилася.

 

 

Попередня стаття

На Гусятинщині працівник “Ощадбанку” привласнив 150 тисяч гривень

Наступна стаття

Чергова негода на Тернопільщині: постраждали ще 10 домогосподарств (Фото)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.