Гаївський над залізницею, одеський на воді. Скільки часу і грошей треба для відновлення українських мостів (Відео)

Українські мости – біль водіїв і пішоходів. Ці важливі об’єкти інфраструктури давно перестали охоронятись, як це було за СРСР. А на їх ремонт бракує коштів. У лютому 2019-го обвалився міст у селі Лисівці Заліщицького району. Там дотепер облаштовують тимчасовий об’їзд. І поки переправа чекає капітального ремонту, питання на розгляді Кабінету Міністрів, за рішенням якого повинні виділити кошти.

У травні 2019-го дорожники взялися й за аварійний Гаївський міст, що служить об’їзною Тернополя. Частину шляхопроводу демонтували. На ремонт конструкції довжиною близько 50 м. витратять 205 млн грн.

Тієї ж весни почали реконструкцію в 10 разів довшої переправи через Хаджибейський лиман, що на Одещині. Протяжність цієї споруди – 530 метрів. За ремонт мосту на воді ТОВ «Підприємство «МАСТ-БУД» просить 346 млн грн. На проект ремонту одеської переправи витратили 2,5 млн грн. У скільки обійшовся тернопільський проект у міськраді не кажуть.

Коли був розроблений проект, його затвердило Державне гентство автомобільних доріг. Очікувана вартість робіт склала 384 мільйони, в результаті тендерних закупівель договір було укладено на 341 мільйон», – розповів начальник Служби автомобільних доріг в Одеській області Олег Варивода.

Оновлення одеського мосту профінансовано на 60 %, тернопільского – на 10 %. Над ремонтом Хаджибейського мосту працюють цілодобово, Гаївського – по 12 годин у будні. У Тернополі кажуть: наш шляхопровід складніший.

 «Не можна порівнювати довжину, на вид робіт треба дивитися. Там ремонтують тільки монолітну плиту, але сама споруда не піддається великому ремонту, а тут будується новий шляхопровід з транспортною розв’язкою», – сказав директор ТОВ «ТЕРНОПІЛЬ МОСТОБУД» Юрій Левкович.

Тендерна документація перебудови місцевого шляхопроводу розписана до гаєчки і банки фарби на 161 сторінці. Тоді як опис робіт в Одесі ТОВ «Підприємство «МАСТ-БУД» вмістило на 52 сторінках. Завершити реконструкцію переправи над лиманом мають у 2022 році. Тоді траса матиме 6 смуг руху з «кишенями» і тротуарами.

«Для мобільних груп, осіб з інвалідністю ми зробили заїзні «кишені», щоб люди могли зупинитись і помилуватись пейзажами лиману. Окрім того, вигадали оригінальні пристрої – сепаратори, щоб сміття та мастило не потрапляли в лиман», – повідомив інспектор з будівництва Володимир Зайченко.

Гроші на ремонт мосту, який з’єднає Одесу з польським кордоном, виділені в рамках проекту «Go Highway». На будівництво тернопільського шляхопроводу наразі виділили 17,3 млн грн з бюджету міста. Решту поки шукають.

 «Велика вартість матеріалів, велика кошторисна вартість перенесення водопроводу і газопроводів. Якщо було б добре фінансування, то ми вже давно закінчили б тут роботи. Договір підписаний до 2020 року, якщо буде фінансування, якщо ні, то термін будівництва буде продовжено», – сказав директор ТОВ «ТЕРНОПІЛЬ МОСТОБУД» Юрій Левкович.

Тим часом тернопільським водіям вривається терпець.

«Коли ці затори вже закінчаться? Тут буде слизько, буде багато аварій, а вони не встигнуть зробити міст однозначно», – каже водій Вадим.

«Всім незручно, тому що затори є як на об’їзній, так і в місті через Гаївський. Нема проїзду – всі їдуть через місто, і воно стає завантаженим», – вважає водій Андрій.

З десяток разів обмежувач руху на Гаївському мосту, вартістю 100 тис грн, збивали іногородні водії. Тоді платили штрафи та ремонтували свої автівки.

 

Попередня стаття

Дві смерті на підприємстві у Теребовлі: родичі загиблих досі шукають винних

Наступна стаття

У Тернополі запрацював оновлений фонтан «Кульбаба» (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.