Для захисту від коронавірусу лікарням Тернопільщини виділили 3 мільйони гривень

5 березня на сесії облради депутати підтримали пропозицію виділити 3 мільйони, щоб запобігти занесенню і поширенню коронавірусу в області. За ці кошти придбають апарат штучної вентиляції легень, засоби індивідуального захисту та медикаментозні препарати.

Голова облради Віктор Овчарук запропонував звернутися до керівництва держави, щоб спростити процедури тендерних закупівель необхідного медичного обладнання, засобів захисту та препаратів. «Процес тендерних закупівель займає кілька тижнів. На жаль, за цей час інфікуватися може не одна людина», – сказав очільник обласної ради.

Проте медикам Тернопільщини для ефективної протидії коронавірусу потрібно мінімум 14,5 мільйонів гривень на місяць.

“Ми провели розрахунок місячної потреби у разі появи людей, що хворі на коронавірус. Є багато факторів, які на це впливають – кількість хворих, кількість людей на карантині та обсервації. Орієнтовна сума місячної потреби на засоби індивідуального захисту – 5 714 000 гривень, на обладнання для лікарень – 8 858 000 гривень. Загальна сума місячного фінансування закладів охорони здоров’я – 14,5 мільйонів гривень, – сказав начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук.

Начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук розповів про готовність області до появи вірусу COVID- 19. Він сказав, що у медичних закладах області зараз функціонує 417 ліжок, є боксовані відділення. Є 300 тис. масок, 2 апарати штучного дихання, пульсоксиметри та інше обладнання. Цей запас – на базі спецмедпостачання. Зараз лікарні мають тижневий запас засобів індивідуального захисту. Медичні костюми із захисним склом замовили в Чернігівській області. Щоб їх придбати – наша область в черзі.

Лікуватимуть хворих на коронавірус у двох закладах міста: це інфекційне відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги і Тернопільська міська дитяча лікарня. Для інфікованих у цих закладах передбачено по 50 ліжок. Також пацієнтів лікуватимуть у “боксах” інфекційних відділень районних лікарень. Лікарі у всій області пропрацювали чіткий алгоритм дій за умов випадку зараження коронавірусом.

“Якщо людина приїхала з-за кордону і хоче обстежитись або хвора, їй треба зателефонувати сімейному лікарю. Лікар скаже бути вдома і тричі протягом дня міряти температуру. Якщо вона висока, приїжджають фахівці і проводять тести шляхом виключення. Якщо це не грип, фахівці беруть біоматеріал, згодом приїжджає екстрена “швидка” і людину госпіталізують в боксоване приміщення лікарні швидкої допомоги. У селах лікарі знають, хто приїхав з-закордону, там план заходів теж чітко відпрацьований. 1 березня була підозра в дитини, тоді все пройшло організовано”, – розповів начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук.

Представники охорони здоров’я кажуть, що роблять усе можливе, щоб мати медичне забезпечення на випадок спалаху інфекції. Однак безпека людей першочергово залежить від них самих. Жителів області закликають не панікувати, дотримуватися елементарних правил гігієни, уникати відвідування місць, де є масові скупчення людей та відмовитися від поїздок за кордон.

 

Попередня стаття

Наркотики через інтернет. Тернополянина, який замовляв психотропні речовини, затримали

Наступна стаття

Директор тернопільської школи мотивує учнів цукерками (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.