На Монастирищині на коронавірус захворіла медсестра, яка контактувала ледь не з усім медперсоналом

У Монастириській лікарень немає буквально нічого не лише для лікування хворих, а й для забезпечення будь-яких умов для лікарів. Про це депутат ради Монастирської громади Андрій Кохан розповів журналістам Здоров’я 24.

Він додав, у Монастириському районі зараз критична ситуація через спалах коронавірусу, де зафіксовано шість випадків і одну смерть.

За словами Кохана, з хворими контактували понад 500 людей, серед яких – священники району, які правили служби по храмах.

– В ізоляції уся лікарня, адже їхня працівниця, яка хворіла 3 тижні, також із підтвердженим діагнозом. З лікарні роблять госпіталь, лікарів не відпускають уже додому. З трьома хворими контактували також сімейні лікарі. У двох з них проявляються вже підозрілі симптоми, – зазначив Кохан.

Депутат сказав, що у лікарні відсутнє будь-яке забезпечення: немає масок, халатів, бахіл, респіраторів, апарату ШВЛ.

– Навіть немає експрес-тестів, щоб протестувати хоча б усіх медиків. Бо не зрозуміло, чи вони будуть лікувати, чи, навпаки, поширювати вірус. В лікарні немає нічого,– заявив Кохан. 

Голова райради Володимир Данилюк поспілкувався з журналістами Здоров’я 24 та розповів, що “картина сумна”. Данилюк запевнив, що з масками та бахілами проблем немає, єдине, що відсутні одноразові захисні костюми. Відтак, пошиття багаторазових довелося замовляти у Коломиї. Також на лікарню є 1 апарат штучної вентиляції легень, але поки що його вистачає.

Данилюк зазначив, що у міській раді сконцентрували кошти, але його лякає ситуація в самій державі. За його словами, нині медичні товари пропонують без документів, сертифікатів та по безрахунку.

– Ми сконцентрували кошти та готові купляти апарати ШВЛ, ми готові ще боротися, але в держави нічого немає. Нині в державі пропонують і антисептики, і маски, і що не хочете, тільки по безрахунку, без документів і без сертифікатів, – заявив Данилюк.

Спершу у хворої на коронавірус медсестри виявили грип, тому всі були спокійні

Голова райради очікує на поширення хвороби та звинувачує алгоритм дій при підозрі на коронавірус. Він розповів, що згідно з ним, хворій на коронавірус медсестрі зробили тест на грип. Результат був позитивним і всі подумали, що у неї не може бути коронавірусу.

Але жінка продовжувала лежати у реанімації з легеневою пневмонією, й зразки таки направили до лабораторії, аби перевірити їх на наявність коронавірусної інфекції. Як і на грип, вони виявились позитивними.

– У нас одна медсестра захворіла. Згідно з алгоритмом, виключали групу A і групу B, підтвердили, що грип є. Значить, у неї нема коронавірусу і всі працівники спокійні. Всі її відвідують, її колеги її відвідують. Вона лежить у реанімації з легеневою пневмонією. Здали аналізи в лабораторію і в неї є коронавірус, – розповів Данилюк.

Залишилася лише 1 лікарка, яка не контактувала з хворою, бо була у відпустці

За словами Данилюка, офіційно у Монастирському районі зареєстровано 117 контактних осіб, що контактували з хворими. Але він вважає, що в реальності їх значно більше, адже лише з самою медсестрою, де начебто 33 контактних випадки, контактувало близько 84 лікарів.

У зв’язку з цією ситуацією, центр первинної допомоги (сімейна медицина) залишився майже без лікарів.

– З хворою не контактувала лише 1 лікарка, яка була у відпустці. Вона сьогодні прибула і буде працювати. А решта лікарів цього центру йдуть на самоізоляцію, оформили відпустки. 12 медсестер разом з ними. Ми прийняли рішення, що коропецькі лікарі будуть надавати трохи допомогу. Картина сумна. Ви уявляєте, що завтра може вийти з ладу базова медицина району?,– підсумував Данилюк.

Данилюк розповів, що усіх контактних осіб взяли під контроль. Вони перебувають вдома на самоізоляції та щодня звітують про стан здоров’я та температуру.

За його словами, у районі попередили про нові випадки зараження і попросили місцевих людей взяти це до уваги. Також районом їздить машина з гучномовцем, яка закликає людей залишатися вдома.

Він додав, що окрім цього, до району прибуло близько 150 людей з-за кордону, яких закликають залишатися вдома, адже вони також можуть бути носіями вірусу.

Голова райради вважає, що зараз ситуація в медицині не виправиться, тому треба сконцентруватися на тому, що залежить від людей – на дисципліні та гігієні.

Не так страшна сама хвороба, як паніка від неї… Життя наше, наших родин в наших руках. В самоорганізації, дисципліні, самоізоляції та гігієні. Ми вже не повернемо неполадки в медицині. Сьогодні треба організувати людей на самодисципліну та побороти байдужість,– зазначив він.

Медиків в лікарні перевіряють на наявність Covid-19

Журналісти Здоров’я 24 зв’язалися з головною лікаркою Підгірною Стефанією Іванівною. За словами медика, експрес-тестів у лікарні справді немає, але медперсонал перевіряють на наявність коронавірусу. Наразі 43 працівників очікують результати ПЛР-аналізу, який роблять у Києві.

Ті лікарі, які мали контакт з хворими, проходять самоізоляцію. Також головна лікарка додала, що у лікарні є один апарат ШВЛ і медики забезпечені такими необхідними речами, як маски та халати.

20 березня на сторінці КНП “Монастириська центральна районна лікарня” з’явився допис із проханням допомогти зібрати кошти на апарат штучної вентиляції легень. Його приблизна вартість 600 тис. грн. На сьогодні зібрано 83 773 грн.

Рахунок для перерахунку коштів:
р/р UA973366770000026008052554121
КНП «Монастириська ЦРЛ»
код ЄДРПОУ 36338715
МФО банку 336677
в АТ КБ «Приватбанк»

Попередня стаття

На Монастирищині зафіксовано ще два випадки коронавірусу

Наступна стаття

На скільки часу вистачить грошей українцям за умов суворого карантину 

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.