«Ви так нещадно випалюєте трави!»: рятувальники звернулись до жителів Тернопільщини (Відео)

З початку року на Тернопільщині рятувальники ліквідували майже 700 пожеж в екосистемах. Уряд пропонує підвищити штрафи за підпал сухої рослинності до 6 тисяч гривень.

У Підгаєцькому районі 9 квітня поліцейські затримали чоловіка, який, ймовірно, підпалив суху траву. Про це повідомили в пресслужбі управління ДСНС у Тернопільській області.

Про пожежу сухої трави в селі Угринів, що на Підгаєччині, рятувальників повідомили правоохоронці 9 квітня об 11:40.

На виклик прибули бійці 14 державної пожежно-рятувальної частини управління. На момент прибуття площа загорання становила 0,5 га. Завдяки професійним діям вогнеборців пожежу ліквідували.

Ймовірного палія затримали на місці пожежі. Якщо вину чоловіка доведуть, його буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Весною підпали на Тернопільщині вогнеборці гасять майже щодня

Підпали на території краю вогнеборцям доводиться гасити майже щодня. Рятують ліси, екосистеми й навіть житлові будівлі.

За даними пресслужби ДСНС, лише з 6 по 9 квітня ліквідували понад 150 пожеж сухої рослинності. Площі загорання внаслідок одного підпалу сягають більше 15 га.

Рятувальники ліквідували 26 пожеж в екосистемах та врятували 40 га лісонасаджень 7 квітня, на Благовіщення, 8 квітня – 30 пожеж в екосистемах, 9 квітня врятували 29 га лісонасаджень. Однак і це далеко не повний перелік пожеж через підпали.

06 квітня 2020 ліквідація пожежі с. Беримівці на площі 4,8 га.

Опубліковано Зборовом Районним Віддолом Понеділок, 6 квітня 2020 р.

“Ви так нещадно та безсердечно випалюєте сухі трави…”

З проханням припинити підпали звернувся до жителів краю начальник Управління ДСНС  України в Тернопільській області Віктор Маслей:

Ця проблема набула надто серйозних масштабів, адже наша земля горить, і не лише метафорично, але й в прямому значенні. Ви так нещадно та безсердечно випалюєте сухі трави, очерети, поля, луги, що ми ледь встигаємо рятувати від вогню ваші оселі, які знаходяться поруч… а часом і вас самих (більше – у відео).

Він зазначив, що з початку року рятувальники ліквідували майже 700 пожеж в екосистемах, зберегли більш ніж 1200 га лісів.

Уряд пропонує підвищити штрафи за підпал сухої рослинності

Уряд пропонує підвищити штрафи за підпал сухостою, – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

– Рік у рік, навесні в усіх регіонах все частіше спостерігаються випадки спалювання сухої рослинності. Це не лише створює загрозу пожеж, а й забруднює повітря. Тому відповідальність має бути посилена. Ми пропонуємо підвищити штрафи зі 170 грн до 6 тис. грн. А за випалювання рослинності на території об’єктів природно-заповідного фонду – до 17 тис. грн, – йдеться у повідомленні.

Чому небезпечно підпалювати траву

Екологи наголошують, що скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав’я. Територію, що звільнилася, захоплять бур’ян. Гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження її родючості; знищуються багато комах, їх личинки, лялечки; горять кладки і місця гніздових птахів. Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики. У сухій траві часто лежить сміття, небезпечне для спалювання, – пластикові пляшки, пакети. Відбувається забруднення повітря важкими металами.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. За це передбачено адміністративну, а в особливих випадках і кримінальну відповідальність (до 5 або 10 років).

 

Попередня стаття

Комендантської години не буде, та Великдень тернополян просять святкувати вдома

Наступна стаття

На Тернопільщині за добу підтвердили 35 випадків COVID-19, 13 – в одному селі

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.