Проникали у церкви. На Тернопільщині затримали викрадачів ікон (Відео)

На Тернопільщини правоохоронці затримали групу осіб, які викрадали цінні ікони з церков та монастирів України. 

Як йдеться на сторінці у Фейсбуці Офісу Генерального прокурора, упродовж 2018-2020 років вони таємно проникали до церков та викрадали церковну атрибутику.

– На даний час нами проведено одночасно 14 обшуків на території Одеси, а також Хмельницького та Києва. Під час спецоперації ми вилучили понад 450 ікон. Трьох фігурантів затримали згідно статті 208 КПК України,повідомив Андрій Рубель, начальник Департаменту стратегічних розслідувань НПУ.

На своїй сторінці у Фейсбуці нардеп Ігор Василів опублікував відео, на якому видно вилучені ікони.

Більше 450 ікон 17-19 століття, а взагалі більше 600 одиниць крадених предметів церковної атрибутики (чаші, церковні…

Опубліковано Ігором Василевим Понеділок, 4 травня 2020 р.

– Підозрювані викрадали цінні ікони з церков та монастирів. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, їхали в храми, де зберігалися експонати, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали необхідні інструменти та йшли на злочин, – розповів начальник УСР в області Василь Джиджора.

Жертвами злочинної групи стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.
Шість крадіжок з церков зареєстрували правоохоронці на території Тернопільської області. Серед викраденого – 15 дороговартісних ікон.
Викрадене майже одразу переправляли поштою в Одесу. Уже після цього фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед клієнтів зловмисників – бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи. Збували ікони через аукціони. Вартість предметів сакрального мистецтва коливалася від 150 до 300 тисяч гривень.

Затриманим повідомили про підозру у крадіжках, поєднаних з проникненням у приміщення, вчинених у великих розмірах (ч. ч. 3, 4 ст. 185 КК України).

Прокурор Тернопільської області Петро Бойко повідомив, що трьох учасників угруповання затримали згідно статті 208 КПК. Усім трьом оголосили підозру за статтею 185 частина 4 ККУ та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 1 млн 260 тис., 1 млн 200 тис. та 1 млн. 100 тис. гривень.

Попередня стаття

У Тернополі COVID-19 виявили у 6 осіб. Інфіковані медик і працівник пошти

Наступна стаття

В Україні продовжують карантин до 22 травня з послабленням

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.