Кава з собою. Про таке задоволення тернополяни могли тільки мріяти на карантині. Та відсьогодні в місті вже запрацювали доставка в закладах громадського харчування й кіоски з гарячими напоями та фаст-фудом.
У черзі за лате й американо – і постійні клієнти, що з нетерпінням чекали відкриття, і здивовані містяни, які про дозвіл не чули. Люди дотримуються дистанції, біля віконечка дезінфікують руки. Перевагу надають кіоскам, бо на вулиці. Заходити в кав’ярні – не поспішають.
– Сьогодні почула, що відкриється – і побігла по каву. Візьму її з собою і насолоджуватимусь дорогою додому, – розповіла тернополянка Христина.
У закладах громадського харчування Тернополя, які частково відновили роботу, персонал готує замовлення в повному спорядженні: рукавички, маски, антисептики. Запевняють: поверхні дезінфікують щокілька годин. І радіють, бо повернулись до праці.
– Нарешті, вдома вже неможливо сидіти! Ми дотримуємось всіх заходів безпеки, часто дезінфікуємо поверхні. Людей від ранку прийшло немало, – сказала бариста Ліля.
Любителі швидких напоїв з одноразового посуду впевнені у своїй безпеці, тому не переймаються. Для них зняття хоча б цієї заборони означає повернутись до звичного життя.
– Трохи ці обмеження вже «напрягають», хочеться якось жити по-нормальному. У приміщенні знаходимось в масці, дівчина також в масці, тобто ми не хвилюємося, – розповіла тернополянка Єлизавета.
Споживати куплені їжу й напої на місці – заборонено. Тому для покупців ввели додаткові обмеження.
– Умови цілком звичні для нас, просто ми забрали посадкову зону, столики, щоб не було скупчення. Люди зараз трохи насторожені, приглядаються, тобто натовпу немає, щоб всі бігли по каву, – зазначила співвласниця однієї з кав’ярень Ірина Головко.
– Кожного ранку ми перевіряємо медичний стан наших працівників: робимо температурний скринінг, щодві години робимо дезінфекцію поверхонь. У нас є де сидіти, але не дозволяємо відвідувачам заходити в приміщення, – каже власник кав’ярні Назар Андрушко.
Виходити з карантину підприємцям буде важко, як і людям – пристосовуватись до колишнього ритму. Тому процес тривалий, – впевнені власники закладів. Бо й зараз, попри дозвіл, роботу відновили не всі.