Від сироти до благодійника. Андрій Назаренко мріє, аби кожна дитина росла в сім’ї (Відео)

Адаптуватись до самостійного життя вихованців інтернатів вчать у проєкті колишнього сироти, нині самодостатнього, впливового чоловіка, засновника благодійного фонду «Майбутнє сиріт» Андрія Назаренка. Підлітки готують на кухнях, їздять у транспорті, відвідують розважальні заклади, загартовуються в польових умовах. Подібних проєктів в області та Україні немає.

– Я пройшов ті кола пекла, розумію, що підтримки потребують інші сироти, які можливо не мають такого сильного духу відстоювати свої права, – розповідає засновник БФ «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко.

У три роки Андрій Назаренко опинився в дитбудинку. Звідти його відправили до Коропецької школи-інтернат. В одинадцять хлопчик-сирота з Тернопільщини на кілька місяців став частиною американської родини. А далі повернувся в інтернат чекати оформлення документів на всиновлення. Та бюрократичні процедури затягнулись до 16-річчя, коли всиновити неможливо. Після закінчення вишу за єдині назбирані сто доларів Андрій виїхав до прийомних батьків. А там прийняв доленосне рішення – змінити життя таких українців, як він.Нова родина підтримала хлопця і він повернувся на Батьківщину.

– Вони мій вибір поважають і сказали тобі вирішувати чи залишатися в Штатах, чи повертатися до України і допомагати дітям з інтернатних закладів, – засновник БФ «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко.

Спершу Андрій допомагав тим, кого знав. А незадовго заснував благодійний фонд. Найнеобхідніше їжу, одяг і ліки привозили усім вихованцям інтернатних закладів Тернопільщини. Облаштовували спортивні кімнати, проводили інтернет й дарували комп’ютери.

– Те, що мали діти в сім’ях, я хотів, щоб і вони це все мали.

Андрій переконаний, дітей-сиріт, як нікого треба вчити не здаватись, а творити своє майбутнє самотужки.

– Моїм таким принципом було показати реальні кроки, щоб майбутнє сиріт було не на словах, а насправді, що все у їхніх руках, а ми зі свого боку є таким поштовхом і підтримкою.

Цьогоріч у теплицях благодійного фонду вихованці посадили помідори, перець, салат, руколу й шпинат. Аграрного досвіду ні в кого не було. Та нині результатом задоволені й вже смакують першим урожаєм. Завдяки проєкту сироти вчаться обробляти культури і вже навіть задумали заробляти. Овочі виставлятимуть на аукціон.

– Проєкт називається «Наша теплиця». Ми посадили, 80 корчиків помідор і десь 70 перцю. Помідори вже навіть коштували, – каже Андрій.

Десятки вихованців називають засновника фонду «Майбутнє сиріт» батьком. Андрій став наставником і прикладом, надихнув дітей, які виростають без мами й тата вірити у себе. Допоміг тим, хто у складних умовах, не опускати руки.

– У нього стосунки побудовані на довірі, на відкритості і, знаєте, з ним безпечно. Андрій дослухається до кожного, у нього велике серце. Він хоче, аби справді життя випускників покращилося, – каже координаторка програм і проєктів БФ «Майбутнє сиріт» Ірина Вакалюк.

За стільки років благодійної роботи Андрій має ким пишатися. Йому вдалося змінити долі багатьох сиріт. Ідей для підтримки дітей з інтернатів є ще чимало, та часто на заваді, зізнається, стають держслужби. Андрій Назаренко хоче, щоб кожна дитина виховувалася не в інтернаті, а в сім’ї. Для цього, каже, треба починати з батьків, допомагати тим, хто опиняється в складних життєвих обставинах. Як це зробити Андрій знає, тож готовий й надалі долучатися до реалізації дитячих мрій, а головне відстоювати їхні права на гідне майбутнє.

Попередня стаття

Будинки та колодязі залишаються підтопленими на Тернопільщині (Фото)

Наступна стаття

Тернопільщина отримає 35 млн грн на допомогу постраждалим від паводків

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.