Молодь Тернополя запропонувала чотири сценарії розвитку міста (Відео)

Бачення молоді – рецепт для влади. У Тернополі працювали над перспективою нашого міста через 50 років. Хаотична забудова та висохле озеро, чи іноземні інвестиції й розвинутий туризм. Чотири сценарії розвитку запропонували учасники гри-моделювання. Гравці вчились співпрацювати у різних соціальних ролях, аби покращити своє майбутнє.

– Серед ролей є всі ті теми та ідеї, між якими могли проявитись конфлікти. Наприклад, міська і національна влади, вони завжди у складній взаємодії, – сказав модератор гри, засновник дослідницької компанії «Active Group» Андрій Єременко.

– Коли вони мали повноваження органу місцевого самоврядування чи центральної влади, закордону, вони відчули, наскільки важливі ці переговори, наскільки важливо знайти консенсус і вплинути на ситуацію, – сказав співорганізатор гри-моделювання Рустам Ергешов.

Демократичну владу, захищену екологію й розвиток інфраструктури передбачав прогресивний сценарій. Андрій Назаренко, що був у ролі Духа міста, або озера, запропонував, як зробити тернопільську перлину привабливішою. Каже: розвиток можливий тільки спільними зусиллями.

– Я мав ідею, що озеро має бути очищене. Мав отримати дозволи від екологів, гроші від бізнесу. Я ходив до них із пропозиціями, де переконував, що треба мільярд гривень, аби очистити наше озеро, – розповів учасник гри-моделювання Андрій Назаренко.

– Я придумала як соціально відповідальний бізнес обмін досвідом для своїх працівників, домовлялась із представниками, які в грі мали роль міжнародних спільнот. Дуже була цікава комунікація і взаємодія, – розповіла учасниця гри-моделювання Любов Вовк.

У грі взяли участь люди різного віку й соціального статусу, корінні жителі й іноземці. Зібрались, бо їм болить майбутнє міста. А ще розуміють: не можна стояти осторонь дій влади, – каже співорганізатор Василь Томчишин.

– Ми можемо не лише критикувати владу й казати, чи вона добре працює, чи погано, а можемо пропонувати рішення. Ці 4 сценарії, які у фіналі гри вибудувались, вони і є пропозиціями до влади. Залежно від того, який підхід буде в громадянського суспільства, які пропозиції будуть іти у владу, таке майбутнє ми побачимо, – сказав співорганізатор гри-моделювання Василь Томчишин.

Прогресивний чи інертний – кожен план молоді потрібний, – вважає Андрій Цибульський. Бо він показує громадянам і владі, як надалі не допускати помилок.

– Ми бачимо в цих молодих людях зміну наступному поколінню політиків. Вони вже будуть підготовленими, будуть розуміти, що їх може чекати в майбутньому, якщо вони будуть допускати помилок, будуть розуміти, як виправити ситуацію в Тернополі, бо в них вже є план, – сказав співорганізатор гри-моделювання Андрій Цибульський.

– Дуже багато людей у нас критикують, що молодь ні про що не думає, нічим не займаються. Виявляється, що вони планують. Планують жити в цьому місті, на цій землі. Незалежно від того, ми будемо їздити автомобілями по асфальту чи бетону, чи будемо літати автомобілями через 50 років. Головне, щоб ми любили цю землю, – вважає голова Тернопільського осередку політичної партії «За майбутнє» Володимир Болєщук.

Креативні ідеї тернополян можливо реалізувати. Єдине, що потрібно, бажання розбудовувати рідне місто й країну, – каже народний депутат Іван Чайківський. Побачив: до наполегливої роботи ці люди готові.

– Видно, що вони в душі всі вболівають за завтрашній день. Вони переживають за майбутнє. Моделюють: говорять про виробництво, про створення робочих місць, про заводи, вони думають про те, як буде завтра жити тут, на місці, – сказав народний депутат України Іван Чайківський.

Усі напрацювання учасників гри організатори записали на флешку. Її передадуть міському голові, який переможе на виборах восени. Згодом активісти обіцяють перевірити, що із запропонованого застосувала влада.

Попередня стаття

На Тернопільщині правоохоронці закрили п’ять закладів, які порушили карантин (Відео)

Наступна стаття

Нові випадки коронавірусу виявили в Тернополі та Бережанах

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.