«До розвитку в громаді потрібно спонукати її жителів», – Ігор Гуль

Він чітко усвідомлює, що безробіття – актуальна для Бережан проблема. І один з тих, хто почав її вирішувати десятки років тому.

За 30 років діяльності Ігор Гуль створив сотні робочих місць на власних підприємствах і сприяв цьому як найманий працівник.

– Коли я започаткував першу в районі службу таксі, перебирати досвід приїжджали підприємці з інших міст. Це було новинкою, і мало хто вірив у цю ідею. Але все вийшло, і досі ефективно працює, – розповів чоловік.

Він став ініціатором не лише у транспортній сфері. У райцентрі відкрив один із перших в області супермаркетів – «Дует». Каже: покупці довго звикали до самообслуговування, бо такий формат був зовсім новим у той час. Довелось докласти чимало зусиль, аби змінити їхнє сприйняття і налагодити якісну роботу. Спочатку тут працювали 15 людей. Згодом підприємець передав свій успішний проєкт в інші руки, але за умови: всі продавці залишаться на своїх робочих місцях.

Нині майже кожен житель Бережан знає, де печуть хліб, який вони купують. Підприємство «Флюк», що на вулиці Золочівська, постачає великий асортимент продукції навіть в інші області. До того, як стати успішним, пройшло нелегкий шлях:

– Коли я починав керувати цехом з виробництва хлібобулочних виробів, пекарня була в занепаді. Спочатку тут виготовляли лише кілька видів хліба й працювали 20 людей. За кілька років спільними зусиллями вдалось зробити потужне підприємство, де й досі зайняті близько 60 працівників.

У 2014-му Ігор Гуль займав посаду голови Підгаєцької районної державної адміністрації. Понад три роки був першим заступником голови міської ради Бережан.

Зараз він – менеджер ТОВ «Студія м’яса», який запрацював нещодавно. Зазначає: відкриття закладу позитивно вплине на розвиток міста, адже означає створення нових робочих місць, відповідно – це надходження до місцевого бюджету.

Приміщення, де зараз магазин, отримало нове життя. Це перші 200 кв. м., які реконструювали, але ще – перші 6 робочих місць.

Крім того, у Бережанах презентували проєкт нової туристичної родзинки – сучасного торгово-готельного комплексу. Вже заклали першу цеглину під будівництво.

– Раніше територія у центрі міста, поблизу замку Синявських, була подібна на руїни – з чагарниками і сміттям, – каже Ігор Гуль.

Нині в межах комплексу планують спорудити супермаркет, готель, ресторан, дитячий майданчик і місце для паркування.

– Ця зона має стати не тільки малим центром торгівлі й готельного бізнесу, але й місцем відпочинку для жителів. У нас нема готелю, де можна розмістити бодай автобус туристів, велика проблема і з паркомісцями. З появою цього закладу збільшиться також туристичний потенціал. Підприємці, які хочуть розпочати свій бізнес, можуть вже зараз звертатись з приводу оренди приміщень, – розповів керівник проєкту Ігор Гуль.

Чоловік сподівається, що такий задум не перший, і знає, як реалізувати ідеї для розвитку Бережан.

У 2012 році економіст виграв грант на навчання у США, в межах програми USAID – «Вплив місцевого самоврядування на розвиток громади». За кордоном побачив кращий досвід самоврядування, в якому активну участь беруть самі жителі. Таку модель хотів би започаткувати і вдома.

– Особливо мені подобається питання місцевого обговорення. Я вважаю, що люди мають долучатись до обговорення активніше, їх потрібно спонукати до цього, змінювати ставлення до життя і саме життя, – вважає Ігор Гуль.

Попередня стаття

У Бережанах збудують сучасний торгово-готельний комплекс (Відео)

Наступна стаття

На Тернопільщині +76 випадків коронавірусу за добу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.