Про освіту треба подбати сьогодні, щоб завтра не було браку фахівців, – Сергій Лупійчук

Здоров’я та освіта – це ключові елементи розвитку нації. На жаль сьогодні через поширення коронавірусу найбільше страждає саме навчальний процес. Адже з видатків бюджету на освіту забрали 5 млрд грн. на боротьбу з covid-19 та поки не планують повертати жодної копійки. Навпаки вчителям збільшують навантаження, поділяючи класи на групи. В результаті страждають учні, які більшість шкільної програми повинні проходити вдома, самотужки.

– У влади було щонайменше три місяці влітку, щоб налагодити алгоритм навчального процесу, продумати он-лайн уроки, які доповнюватимуть шкільний курс. Або знайти кошти на доплату вчителям, які працюватимуть у дві зміни, – каже Сергій Лупійчук.

Як зауважує Сергій Лупійчук, розвиток освіти в Україні страждав завжди. Ніхто не переймається технічною, вузькоспеціалізованою освітою. Саме тому зникають такі спеціальності як машинобудування, приладобудування. Та найгірше, що випускники технічних ВИШів не бачать свого майбутнього в Україні.

– Я неодноразово працював головою державної екзаменаційної комісії Тернопільського національного технічного університету. Під час захисту дипломних робіт часто запитував студентів, де вони бачать своє майбутнє. Більшість зізнається, що шукатимуть кращої долі у Польщі, Чехії, – розповідає Сергій Ігорович.

Також Сергій Лупійчук, як підприємець, щоразу стикається із проблемою нестачі кадрів виробничих професій. А все через недостатню популяризацію закладів професійно-технічної освіти.

– З 2016 року держава відмовилася від фінансування профтехосвіти. Такі заклади перекинули на місцеві бюджеті, які не були готові до цього і досі не мають достатньо фінансів. Відповідно кількість випускників виробничих професій з кожним роком зменшується, а попит на них зростає. Адже сучасні реалії говорять про те, що зварювальники, слюсарі, заробляють набагато більше, аніж офісні працівники. Тому раджу обирати професію за покликом серця, маючи «золоті руки» працювати механіком, електриком за якого боротиметься кожен роботодавець, – наголошує Сергій Лупійчук.

Розв’язання проблем освіти Сергій Лупійчук бачить шляхом співпраці навчальних закладів та підприємств за активної підтримки міської влади. Лише такий тандем дасть гарний результат.

Попередня стаття

На Тернопільщині +248 інфікованих COVID-19

Наступна стаття

У Байківцях іномарка збила 10-річного хлопчика

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.