Шість пам’яток Тернопілля увійшли в програму “Велика реставрація”

На Тернопільщині розпочинається «Велика реставрація». Це нова урядова програма, що передбачає відновлення пам’яток культури та архітектури. В області до масштабного проекту потрапить щонайменше шість об’єктів, – каже народна депутатка України, заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук. Відібрані пам’ятки відремонтують за кошти з державного бюджету.

– В бюджеті на наступний рік закладено, уже навіть в нинішньому форматі, на 32% більше коштів на культуру.  Народні депутати подали ще правки, які  би дозволили впроваджувати «Велику реставрацію», ми просимо збільшити фінансування на цю програму, і ми хочемо додати до неї загалом національний парк Замки Тернопілля. – запевняє, Євгенія Кравчук,  народна депутатка України, заступниця голови фракції «Слуга народу»

Оглянути пам’ятки, які увійдуть до проекту «Велика реставрація», приїхав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Разом із народними депутатами Євгенією Кравчук, Володимиром Гевком та Іваном Калауром, він ознайомився із пам’ятками у Тернополі, Теребовлянському, Бережанському, Підгаєцькому та Збаразькому районах.

– Їздимо Україною, дивимось на об’єкти, які мають увійти до «Великої реставрації». Це замки, храми, музеї, театри. Місцева влада отримає набагато більше повноважень і має стати ініціатором цих змін, і щодо реставрації, і щодо появи Центру надання культурних послуг. Ми маємо спиратися на ту силу, яка є на місці для того, щоб ці перетворення впродовж найближчих трьох років таки здійснити ефективно і успішно. – каже, Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України

Масштабна реконструкція запланована і в Катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Це – одна із найпопулярніших пам’яток пізнього східноєвропейського Відродження. Її історія сягає вісімнадцятого століття. Реконструкція допоможе храму повернути автентичний вигляд. Ремонтні роботи розпочнуться наступного року.

– 34 замки – це 1/3 замків всієї України і знаходяться вони в Тернополі, тому на них точно треба звернути увагу. Сьогодні відвідавши Кафедральний собор в місті Тернополі, нам було представлено план реконструкції, так як це є пам’ятка архітектури. Надіємося, що цей храм буде теж реконструйований за державні кошти. – говорить, Володимир Труш, голова облдержадміністрації.

Народний депутат України Володимир Гевко  переконаний, що завдяки «Великій реставрації» Тернопільщина стане успішним туристичним регіоном. На реалізацією цієї програми в Україні передбачено близько 55 мільярдів гривень.

– У нас дійсно є дуже багато замків, але багато з них в дуже зруйнованому стані, в нас дуже багато історичних об’ктів, які потребують реставрації . Саме программа Президента «Велика реставрація» дасть можливість відновити ці всі «туристичні магніти» до такого вигляду, щоб туристи хотіли приїжджати в Тернопільську область і тим самим давали поштовх економіці. – каже, Володимир Гевко, народний депутат України.

Ще одна програма, яку реалізовує Міністерство культури та інформаційної політики України  – створення центрів культурних послуг у сільській місцевості. На місці старих клубів чи бібліотек мають запрацювати сучасні заклади з Інтернет-мережею, книгозбірнями та кінотеатром.

 

 

Попередня стаття

У Бережанах споруджують сучасний торгово-готельний комплекс (Відео)

Наступна стаття

У Тернополі злодій обікрав лабораторію на кілька тисяч гривень

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.