Порушення у день виборів на Тернопільщині: побиття поліцейського та порвані бюлетені

У день виборів на Тернопільщині правоохоронці зафіксували 107 повідомлень про порушення. Громадяни повідомляли про незаконну та приховану агітацію, опитування, пошкодження бюлетенів, відсутність осіб у списку виборців, порушення карантинних норм під час голосування. Також було відкрито 3 кримінальних провадження. Про це розповів Сергій Крета, начальник відділу комунікації поліції області.

Загалом від початку передвиборчої кампанії зафіксовано 276 порушень законодавства та відкрито 14 кримінальних проваджень.

Найбільше адмінпротоколів склали згідно статті 212-14 (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) та статті 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

З 14 кримінальних проваджень до ЄРДР внесені 2 – за статтею 160 ККУ (Підкуп), 3 – за статтею 157 ККУ (Перешкоджання здійсненню виборчого права); 2 – за статтею 158-1 ККУ (Надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців) та одне за статтею 345 ч. 2 ККУ – Заподіяння тілесних ушкоджень працівнику поліції.

У Гусятинському районі, в селі Нижбірок чоловік зайшов на дільницю у стані алкогольного сп’яніння. Поліцейський попросив виборця вийти, натомість той покликав родича, який вдарив правоохоронця.

Також на кілька дільниць після їх закриття не допустили спостерігачів та журналістів. Через це правоохоронці склали 8 адмінпротоколів.

 

Результати спостереження Громадянської мережі «Опора»

У день виборів на Тернопільщині не зафіксовано критичних порушень, які б суттєво вплинули на виборчий процес. Про це повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі «Опора» у Тернопільській області Ольга Галушка.

Вона зазначила, що 5 дільниць почали роботу із запізненням на декілька хвилин. Через карантинні заходи на вулицях утворились черги, іноді – скупчення.

Також були спроби видати бюлетені особам, які не пред’являли паспортів.

На двох дільницях у Шумському районі вилучили бюлетені. Причина – ТВК переплутала бюлетені для виборів депутатів Шумської районної ради. Це сталося у селах Онишківці та Залісці. Ольга Галушка назвала цей випадок найбільш резонансним, адже на цих дільницях довелось зробити перерву і перервати голосування.

За її словами, після інциденту виборцям почали видавати по два бюлетені замість чотирьох. Люди обурювались, один чоловік їх порвав.

Суттєві проблеми на цих виборах спричинили зміни виборчого кодексу, тому ні виборці, ні спостерігачі, не встигли як слід підготуватись. Так вважає Ольга Мазаєва, громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі «Опора» у Тернопільській області.

Також вона зазначила, що карантинні заходи фінансували місцеві бюджети, хоча це мали робити з центрального бюджету.

Ольга Мазаєва повідомила, що до осіб, які мали голосувати вдома, члени комісії не прийшли зі скриньками. Такі порушення розслідують правоохоронці.

Попередня стаття

“Земля небіжчикам не потрібна”. На Тернопільщині скандал через холерний цвинтар (Відео)

Наступна стаття

У Великій Березовиці – ДТП. Зіткнулись чотири автівки (Фото)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.