“Земля небіжчикам не потрібна”. На Тернопільщині скандал через холерний цвинтар (Відео)

Посіяв та покосив чоловік люцерну… на старому цвинтарі. Про справи живих на кістках покійників і чим вони можуть обернутися далі в матеріалі Свідок. Агенти.

– Тут був цвинтар холерний і мама говорила, і бабця, я ще сам пам’ятаю на цьому місці 15 пам’ятників, – мешканець села Варваринців Володимир Єндрис.

А потім – продовжує Володимир – і цих не стало.

– Не розорали, бо розорюють люди, а розрили з довгими рилами.. – свині, бо їм городу бракувало і взяли цвинтар розрили.

І травою засадили. А зробив це їхній односелець. І тепер регулярно косить врожай. Про кладовище з десятками могил розповідають старожили. Кажуть, на цьому місці – на горбі біля лісу – закопували хворих на холеру. 84-річна пані Людмила згадує, що там поховали і її родичів. Та померла молодою, за могилою ніхто не доглядав.

– Мені бабця казала, що там похована її сестра Людвіня. У її сім’ї було десятеро, але вижило четверо, бо тоді вмирали на холеру, – мешканка села Варваринців Людмила Зелінська.

Нині пенсіонерка теж хоче, щоб над мертвими не глумилися. Як обробка городу на кістках не мучить їхнього сусіда? Оцього односельчани не розуміють. У Варваринцях на Тернопільщині валом місця під люцерну – не вгамовують селяни! Чому ж її треба було садити на такому спірному місці? Місце і дійсно не однозначне! Але справа… не у цвинтарі! Заздрощі – ще є така версія причини скандалу! І дотримується її інша сторона конфлікту.

Аби з’ясувати – навіщо здався город на «холерному» цвинтарі, йдемо до мешканця Варваринців Ярослава Лавріна. Він обробляє 30-ть соток землі, яких йому здалося замало. Тож взяв ще і цю ділянку біля лісу. Як же це йому вдалося – спитати Агенти не встигли, побачивши відеокамеру, чоловік утік. Сусідам він розповів більше. Мовляв, небіжчикам земля вже не потрібна, так хай буде йому!

– Він пояснив, душа пішла на небо, тіло зникло, а я кажу, а кістки, а він каже, не знати чи вони там є. Ото він так собі господарює, – мешканка села Варваринець Марія Цісик.

Але це місце навіть худоба минає!

– Я випасала тут корову, то корова тут йшла й нюхала, нюхала, і паслася аж в кінці. Вона відчуває, – каже пані Марія.

На Тернопільщині жителі зібрали підписи, щоб скандальну територію просто облаштували. Але прохання людей там проігнорували. Слова старожилів – вважає голова сільради – видумані. Пенсіонерів могли й намовити. За похованнями, твердить голова, в селі дбає, є діючий цвинтар. А вини в чоловіка, що косить траву не на своїй ділянці – зовсім не бачить.

– Він скосив траву, у цьому гріха не має. Якщо він буде обробляти, буде нести відповідальність, – сказав голова Струсівської селищної ради Роман Бойко.

Скандал виник – впевнений чиновник – і через особисті конфлікти між мешканцями. Пані Марія не приховує – конфлікт з односельчанином дійсно був.

– Мене обматюкав минулого разу тут всякими нецензурними словами, казав, щоб я йшла в то село звідки родом, хоч його тато також з Налужжя.

Але жінка наполягає – пам’ять померлих потрібно шанувати! І спірну ділянку тоді вже нікому не давати! Можливо конфлікт би вичерпався, якщо чиновники довели, що поховань там немає. Але досліджувати це питання в сільраді не збираються. Як і огороджувати ділянку.

Земля, до речі, у комунальній власності. Але гарантії, що знайдеться новий власник і на ласому шматку під лісом не зведе маєток, ніхто не дає. Та ось тільки чи зживеться новий господар зі старими, якщо вони дійсно там є?

Наталя Борсук, Іван Козоріз, МедіаТОР

 

Попередня стаття

COVID-19: на Тернопільщині +213 випадків за добу

Наступна стаття

Порушення у день виборів на Тернопільщині: побиття поліцейського та порвані бюлетені

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.