У Великому Говилові встановили погруддя громадському діячеві Євгену Олесницькому (Відео)

Теребовлянський край збагатився ще однією туристичною локацією. У селі Великий Говилів встановили погруддя відомому українському адвокату, політику та письменнику Євгену Олесницькому. Тепер до постаменту водитимуть екскурсії, щоб розповідати про знаного односельця.

«Це дуже важливо для нашого села. В найпершу чергу для маленьких наших дітей, щоб вони знали, які великі люди вийшли звідси», – жителька села Великий Говилів Галина Люба.

Євген Олесницький народився у сім’ї священика у 1860 році. Навчався у Львівському університеті. Товаришував зі Михайлом Павликом та Іваном Франком. Був знаним захисником українських селян.

«Він сприймав адвокатуру не просто реалізацію в професії, а як шлях для служіння рідному народу. Він про це пише, сам це визнає, можливість стати матеріально незалежним, бо адвокатура давала ту матеріальну незалежність, яка йому потрібна не як сама по собі, щоб стати відомим, а щоб працювати для свого народу», – історик Олена Аркуша.

«Євген Олесницький був дуже різносторонньою постаттю, він займався усім і ніколи не підкреслював свою першість. Хоча, напевно, був людиною першого плану в цій галицькій політиці», – історик Мар’ян Мудрий.

До речі, герой повісті Франка «Перехресні стежки» правник Євген Рафалович списаний з Євгена Олесницького. Саме томудля жителів Великого Говилова цей пам’ятний знак особливий.

«Для села то дуже важлива подія, для людей то велика радість, що згадали нашого земляка, він народився тут. Тут є його батьківщина», – житель села Великий Говилів Михайло ЛАБАТИЙ.

За реалізацію проекту взялися тернопільський скульптор, народний художник України Роман Вільгушинський та заслужений архітектор України Іван Жовнич. Від ідеї встановити погруддя до втілення задуму минуло 10 місяців. Фінансову підтримку надала компанія «Контінентал Фармерз Груп». На спорудження пам’ятника виділили 160 тисяч гривень.

«Будь яка мрія, проект, який не має свого фінансового підґрунтя,залишиться мрією. Але нам пощастило, тому що в нашому населеному пункті працює прекрасна компанія, яка обробляє в нас землю, орендує, яка завжди підтримує наші соціальні проекти», – в. о. старости Великоговилівського старостинського округу Василь Балук.

«Ми допомогли фінансово у встановленні пам’ятника, допомогли в облаштуванні території, благоустрої, встановленні бруківки, також допомагаємо в реалізації інших соціальних об’єктів на території громади. Зокрема, будинок культури, школа, садочок. Всі запити стараємося задовльнити якщо не повністю, то частково»,  начальник соціально-інвестиційного відділу Компанії «Контінентал Фармерз Груп» Василь Мартюк.

Компанія «Контінентал Фармерз Груп»у селах Великий та Малий Говилів орендує понад 1000 гектарів землі.

«Компанія є однією з найбільших землеорендарів по селах Великий і Малий Говилів. Ми орендуємо більше 1000 га землі. І маємо близько 800 пайовиків, з якими співпрацюємо», – заступник керівника кластеру «Тернопіль» зі зв’язків з громадськістю Компанії «Контінентал Фармерз Груп» Іван Триснюк.

З гектара в обробітку «Контінентал Фармерз Груп» виділяє 130 гривень на реалізацію соціальних проектів. У компанії переконані:розвиток економіки ґрунтується на моральних засадах, тому вкладають в історію і добробут населених пунктів, в яких працюють.

Попередня стаття

Козерогів чекає важливий життєвий урок: гороскоп

Наступна стаття

Гороскоп на 20 листопада: Стрільцям загрожує хвороба

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.