Як провести вихідні з користю: 10 правил успішних людей

Успішні люди знають, як важливо вміти перемикатись з роботи на відпочинок. Вони використовують вихідні, щоб наступний тиждень пройшов краще. Такого принципу дотримується 39-річний співзасновник Hotwire і CEO веб-сервісу Zillow Спенсер Раскофф.

“Я ніколи не ходжу в офіс у вихідні, – каже Спенсер, – але я перевіряю пошту вечорами. Мої вихідні – важливий час, коли можна відключитися від повсякденності і більш глибоко обміркувати мою компанію і мою галузь. Це відмінний шанс подумати про великі питання”.

Пропонуємо вам десять правил Спенсера Раскоффа, які допоможуть збалансувати життя завдяки вихідним.

1. Прокидайтесь в один і той же час
Спокусливо поспати на вихідних побільше, щоб компенсувати недолік сну протягом тижня. Але хоча це приносить тимчасові приємні відчуття, нестабільний режим сну руйнує ваші добові ритми. Ваше тіло проходить чіткі фази сну, щоб ви прокинулися свіжим. Одна з них – це підготовка мозку до того, щоб бути бадьорим. Ось чому люди часто прокидаються до того, як включається їхній будильник – мозок натренований і готовий. Коли ви спите довше на вихідних, це не просто підриває самі вихідні – це ще й робить вас менш продуктивними в понеділок, тому що мозок тепер не готовий прокидатися в звичайний час. Якщо потрібно поспати більше, лягайте раніше.

2. Проводьте ранок наодинці з собою
Буває важко знайти час для самого себе на вихідних, особливо, якщо у вас є сім’я. Але якщо ви знайдете спосіб зайнятися зхопливою справою зранку, це принесе величезні бонуси в плані щастя і чистоти свідомості. Також це відмінний спосіб відпрацювати свій добовий біоритм, якщо ви змушуєте себе прокидатися в той самий час, що і в робочі дні. Мозок досягає піку результативності через 2-4 години після пробудження, тому вставайте раніше, займіться якимись фізичними вправами, а потім –розумовим заняттям, поки мозок на максимумі.

3. Плануйте маленькі пригоди
Сходіть на концерт або до театру. Замість пробіжки на тренажері сплануйте похід в ліс. Спробуйте щось, чого ви раніше не робили. Дослідження показують, що передчуття чогось приємного – важливий момент, який посилює задоволення від того чи іншого заняття. І це поліпшить настрій наступного тижня.

4. Приділяйте час своїм захопленням
Це хороший спосіб втекти від стресу і відкрити розум до нових способів мислення. Музика, читання, написання текстів, живопис, навіть ігри з дітьми стимулюють різні режими думки, які можуть принести чимало користі протягом тижня.

5. Відключайтесь
Це найважливіша стратегія для вихідних. Якщо повністю відволіктися від робочих дзвінків і листів на вихідні нереально, спробуйте виділити на це певні години в суботу та неділю. Це пом’якшить стрес і не зашкодить вашим комунікаціям.

6. Зведіть до мінімуму рутину
Рутинні домашні справи можуть повністю з’їсти ваші вихідні. А тоді ви втрачаєте можливості розслабитися і обдумати все серйозно. Більше того, такі рутинні заняття сприймаються як робота, і в підсумку виявляється, що у вас семиденний робочий тиждень. Щоб цього не відбувалося, плануйте дрібні справи так само, як інші заняття під час тижня. Якщо ви не встигли зробити їх за відведений час, рухайтеся далі – закінчите їх наступних вихідних.

7. Робіть фізичні вправи
Немає часу на фізичні заняття протягом тижня? Знайдіть його на вихідних. Це не тільки знімає стрес, але і допомагає генерувати нові ідеї. Багато успішних людей знають, що прогулянки на свіжому повітрі часто посилюють креативність. Головне – знайти той вид занять, який допомагає вам це зробити, і вбудувати його в свій регулярний план на вихідні.

8. Розмірковуйте
Щотижневе осмислення того, що відбувається – потужний інструмент вдосконалення. Обмірковуйте на вихідних масштабніші сили і чинники, які впливають на вашу галузь, вашу організацію і вашу власну роботу. Не відволікаючись на повсякденні робочі справи, ви зможете побачити все це в новому світлі.

9. Проводьте час із сім’єю
Спенсер Раскофф обов’язково літає додому на вихідні, де б він не опинився в п’ятницю – навіть якщо він повинен бути в тому ж місті в понеділок. У робочі дні знайти навіть трохи часу для сім’ї буває складно. Не дозволяйте, щоб це траплялось і під час вікенду.

10. Готуйтесь до наступного тижня
Вікенд – відмінний час, щоб спланувати те, що чекає вас далі. Витратьте хоча б 30 хвилин – і отримаєте значний приріст продуктивності, а також помітно знизите стрес. Тиждень виглядає більш керованим, коли у вас з самого початку є план: залишилося його виконати.

Фото: www.tviysvit.com.ua

Попередня стаття

Приїхала на «заробітки» – опинилась у поліції. У Тернополі спіймали злодійку (Відео)

Наступна стаття

У Раків справи підуть вгору: гороскоп

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.