В Україні з грудня зростуть пенсії та соцдопомога. Як зміняться виплати

З 1 грудня 2020 року в Україні мають зрости пенсійні виплати, прожитковий мінімум, соціальні виплати для деяких категорій осіб і розмір соціальної допомоги й аліментів, пише Суспільне.

«Установити у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2 189 гривень», йдеться в законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Отже, прожитковий мінімум зросте на 71 гривню (з 2 118 гривень), мінімальна пенсія збільшиться на 57 гривень  до 1 769 гривень, а максимальна на 570 гривень, до 17 690 гривень.

«Перерахунку підлягатимуть пенсійні виплати, складові яких залежать від розміру прожиткового мінімуму (доплата за понаднормовий стаж, доплата до мінімального розміру пенсій, підвищення, що розраховуються виходячи з прожиткового мінімуму)», пояснили в Пенсійному фонді.

За даними фонду, йдеться також про перерахування таких виплат:

– надбавка до пенсії за особливі заслуги згідно з Законом України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;

– підвищення відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”;

– щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій;

– мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;

– мінімальна пенсійна виплата людям з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та інвалідам з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

– державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни;

– надбавки донорам.

Крім того, мають зрости соціальні виплати для таких основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років з 1 грудня 1921 гривня (з 1859 гривень);

дітей віком від 6 до 18 років 2395 гривень (з 2318 гривень);

працездатних осіб 2270 гривень (з 2197 гривень);

осіб, які втратили працездатність 1769 гривень (з 1712 гривень).

Як повідомили у Міністерстві соціальної політики, з 1 грудня також буде збільшено розмір державної соціальної допомоги.

«З грудня розмір державної соціальної допомоги буде збільшено відповідно до підвищення розмірів прожиткового мінімуму і становитиме від 1 769 гривень до 4 252,45 гривень», йдеться у повідомленні.

Згідно із Сімейним кодексом, мінімальний розмір аліментів на одну дитину становить не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Отже, з 1 грудня він становитиме 960,50 гривень для дітей віком до 6 років і 1 197,50 гривень для дітей від 6 до 18 років.

Попередня стаття

Вбивство через ревнощі. Житель Борщівщини вдарив дружину ножем

Наступна стаття

«Впливати на зарплати управлінців має громада», – Петро Ландяк

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.