Анатолій Корицький: “Планові огляди в ортопеда допоможуть виявити приховані ознаки патологій”

Важливою інформацією про будову дитячих кісток і м’язів, про особливості формування стопи у програмі «Вектор здоров’я» з Іриною Цимбалюк поділився ортопед, лікар вищої категорії, завідувач ортопедичного відділення Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні Анатолій Корицький.

За словами лікаря, планові огляди в ортопеда (після року досить приходити раз-двічі на рік) допоможуть виявити приховані ознаки патологій опорно-рухового апарату, яких батьки можуть не помітити.

• Деформації стопи виникають з різних причин, – значив Анатолій Корицький. – Досить часто це вроджена патологія, дефекти генетичного апарату. Але найбільш часто трапляються набуті вади внаслідок травм і фізичних перевантажень.

Перелік деформацій надзвичайно широкий, частина з них не заважає повноцінному життю.

• Наприклад, так звана гнучка стопа у більшості випадків не має жодних клінічних проявів, люди нормально з цим живуть, – підкреслив ортопед. – Частина деформації утруднює ходу, або робить її неможливою. Наприклад, вроджена клишоногість.

Як діагностувати патологію стопи, поради Анатолія Корицького:

«Найперше – звернутися до лікаря, який оцінить ходу дитини, форму стопи і обов’язково визначить, деформація стійка чи пластична. Значно легше лікувати пластичну, зазвичай тут обходимося ортопедичними устілками. В іншому випадку часто рекомендуємо оперативне лікування».

У яких випадках лікування є завчасним, а в яких запізно? Все залежить від звернення до лікаря.
• Показовий приклад – вроджена клишоногість. Розпочинаємо лікування уже в перші тижні від народження, – розповів Анатолій Корицький. – Якщо все зроблено правильно, то буквально за 2-3 місяці маємо повне одужання. Тоді призначається лише протирецидивне лікування. Якщо ж звернулися запізно, після року чи більше, оперативне лікування проводиться у повному обсязі і може бути виконане на м’яких тканинах, а може і на кістковому апараті. Залежно, наскільки прогресує деформація і як змінена анатомія.

Розповів лікар і про ефективність ортопедичного взуття та устілок.
• Якщо маємо гнучку стопу, яка пасивно або активно коригується, можуть призначатися профілактичні ортопедичні устілки. Щодо ортопедичного взуття, воно має бути виготовлене виключно індивідуально. Заводське взуття, яке пропагується як ортопедичне, можна купувати для профілактики, але в більшості випадків воно не є показом і без нього цілком можна обійтися. В цьому випадку найважливіше, щоб взуття просто було зручним для дитини.

Аби придбати ортопедичне взуття, спочатку треба отримати рекомендації від лікаря. Відтак батьки звертаються у протезне підприємство, де можуть виготовити індивідуальне ортопедичне взуття, створене за формою стопи дитини. Єдиний недолік, за словами лікаря, що для виготовлення цього взуття потрібен певний час і виглядає воно не надто привабливо.

Щодо ефективності медикаментозного лікування, Анатолій Корицький підкреслив: стопа розвивається з віком дитини, як і будь-який інший орган. Правильний розвиток стопи відбувається за умов адекватного навантаження. Медикаменти ж не впливають на розвиток форми стопи і її опорність.

Наостанок ортопед підкреслив: лікування захворювань кісток у дітей варіюється залежно від діагнозу. Деякі діти можуть перерости порушення, а іншим потрібні реабілітаційні заходи на постійній основі або хірургічне втручання.

https://www.facebook.com/1525391891122303/videos/488798972571949

Попередня стаття

Ігор Василів: працюємо, щоб в Україні були якісні дороги і чесні суди

Наступна стаття

“Пологи частіше розпочинаються вночі”, – акушер-гінеколог Олексій Гетун

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.