Денис Коваленко: «Непомітна родимка може виявитись меланомою»

Меланома, або рак шкіри. Як часто зустрічається у медичній практиці та наскільки агресивний цей вид злоякісних утворень, розповів онколог Коваленко Денис Андрійович у програмі «Вектор здоров’я».

За словами лікаря, меланома шкіри – це агресивна злоякісна пухлина, яка найчастіше розвивається під дією сонячного випромінювання, травмуючих або хімічних факторів.

  • Меланома являє собою темно-коричневі або темно-фіолетові плямоподібні утвори. Вони можуть бути вузлоподібні або грибовидні, а їхня поверхня часто буває виразкуватою, покривається кірочками, – зазначив Денис Коваленко. – У разі появи асиметрії таких утворів, нечіткості чи виразкування країв, зміни кольору, діаметру – такі симптоми є приводом негайно звернутися до лікаря-онколога.

Найчастіше у жінок злоякісні пухлини з’являються на гомілках, а в чоловіків, як правило, на спині, тулубі чи грудях.

  • Слід пам’ятати, що існують рідкісні типи меланоми. У таких випадках рак вражає слизові оболонки сітківки, ротової порожнини або кишково-шлункового тракту, – підкреслив онкохірург. – Розпізнати їх може тільки лікар після повного клінічного та інструментального обстеження.

Згідно зі статистикою в Україні за 2019 рік виявлено понад 3 тис випадків меланоми. Причому, у жінок вдвічі більше, ніж в чоловіків. З них понад 900 випадків захворювання закінчились летально, а до року після встановлення діагнозу не дожило 10% загальної кількості хворих. Зі слів лікаря, у Тернопільській області за останній рік приблизно у 40-ка людей підтвердився діагноз «Меланома», серед них 20 пацієнтів загинули. На жаль, близько 20% хворих звертаються за допомогою в медичний заклад на пізніх стадіях.

Що чекає людину, якій злоякісну родимку видалив не спеціаліст?

  • Такі пацієнти, на жаль, звертаються до нас уже з метастатичною хворобою і дуже важко їм допомогти. Ми можемо лише подовжити їм життя, – розповів лікар. – Це трапляється тільки через те, що людина не звернулась до спеціаліста вчасно і пухлину було видалено не радикально. А ракові клітини дуже швидко вражають реґіонарні лімфатичні вузли, печінку, легені та головний мозок, що приречує людину на важке, тривале і не завжди ефективне лікування.

До якого лікаря звертатися у разі виявлення на тілі підозрілих утворів?

  • Такими випадками займаються онкохірург, клінічний онколог або онкодерматолог, – наголосив Денис Андрійович.

Розповів онколог і про встановлення діагнозу та методики лікування меланоми.

Перш за все, лікар проводить клінічний огляд пацієнта, тобто огляд всіх шкірних покривів і слизових оболонок. Підозрілі об’єкти піддаються дерматоскопічному та мікроскопічному дослідженню відбитків з поверхні пухлини. Тільки після повного обстеження і встановлення діагнозу проводиться пошук метастаз.

У разі їх відсутності золотим стандартом лікування є хірургічне видалення пухлини в межах здорових тканин. При наявності метастаз необхідно проводити медикаментозне лікування. Світовою спільнотою онкологів визнано ефективним імунологічне лікування, а от хіміопроменева терапія все рідше застосовується, оскільки не є високоефективною в боротьбі зі складними випадками. Краплиною надії для хворих на меланому є клінічні дослідження, що можуть подарувати новий шанс на життя.

Наостанок онколог наголосив, що меланома є агресивною і підступною хворобою, яка важко піддається лікуванню і швидко прогресує. Найкращим засобом у боротьбі з раком шкіри є профілактика, самообстеження та вчасне виявлення хвороби.

Попередня стаття

Ігор Сопель: у 2022 році Хоростківський спиртзавод вироблятиме спирт

Наступна стаття

“Дуже агресивний вид раку”: мама маленького хлопчика благає допомоги у небайдужих тернополян (ФОТО)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.