Як вибрати мед знає далеко не кожен, а подобаються ці ласощі багатьом. Крім свого смакового розмаїття, мед є чудовими ліками завдяки своїм поживним і цілющим властивостям.
По-справжньому натуральним медом можна вважати мед, який був зібраний бджолами в виключно природних умовах. До складу такого меду входить тільки нектар квітів і рослин. Якщо ж людина втрутилася в процес створення меду або змінила його склад, такий продукт вже не можна називати натуральним. Це неправильний мед і користь від нього сумнівна. Без перебільшення можна зауважити, що найкращий мед – дикий мед, зібраний не з пасік, а з вуликів диких бджіл. Такий мед володіє максимальним набором корисних властивостей для людини.
Як підробляють мед. Недобросовісні продавці, щоб отримати більше грошей продаючи свій мед йдуть на найвитонченіші хитрощі. Одні підмішують в мед все що завгодно: цукор, борошно, картопляну або кукурудзяну патоку, крейду і крохмаль. Таким чином збільшуючи об’єми свого продукту. Самі розумієте, що такий мед навряд чи виявиться корисним. Інші, більш підступні «шкідники», ще й розігрівають мед. Роблять вони це з різними цілями, або для того, щоб вся суміш добавок краще перемішалася з самим медом, або, щоб мед не кристалізувався. Однак при такому нагріванні рідко хто дотримується технології розпускання (плавлення) меду. Справа в тому, що мед не можна нагрівати вище 40°С. Висока температура вбиває всі корисні властивості в меді, продукт стає абсолютно некорисним.
Візуальні методи оцінювання меду. Рідкий мед не повинен бути каламутним. Попереливайте його в банці, чим довше він переливається з краю в край, тим краще. При стіканні хороший мед утворює «гірку». Якщо мед має видиму рідку консистенцію, швидше за все його розбавляли водою, такий мед може закиснути.
Якщо мед має на своїй поверхні білу пінку або ж світлі прожилки, або взагалі видимі розшарування, такий мед не варто купувати. Цілком імовірно, що у такого меду були порушені умови зберігання або технологія виробництва. На поверхні меду не повинно бути білої пінки, що свідчить про закисання продукту.
Не бійтеся купувати зацукрованого меду. Він краще зберігається (за правильних умов) і в його натуральності можна не сумніватися. Закристалізований мед повинен мати плавний перехід від рідкого до кристалів. Якщо перехід різкий, то мед не якісний.
Мед не повинен мати рідини на своїй поверхні або видимого розшарування. Навіть у випадку закристалізованого меду, ділянки переходу від рідкого меду до кристалів повинні бути ледве помітні. При дегустації зверніть увагу на смак і запах меду. Правильний мед повинен відповідати заявленому сорту, його запах завжди свіжий, квітковий, без сторонніх присмаків.
Тепер ви знаєте про найпоширеніші способи підробки меду і про наслідки вживання в їжу перегрітого меду. Тому приділіть вибору меду особливу увагу. Сподіваємося, тепер ви зможете вибрати мед правильно!
Джерело: korusna.info