Тернопільські підприємці об’єднуються для створення кластера медичного туризму (Відео)

Тернопільщина – житниця здоров’я. Туристи, які приїжджають сюди, можуть не лише насолодитись мальовничими краєвидами й побачити історичні пам’ятки, а й оздоровитись. Аби про лікувальні принади краю дізнались як умова більше людей, в області створять кластер медичного туризму. Таку перспективу обговорили експерти галузі охорони здоровʼя й туризму та представники влади. Про співпрацю підписали меморандум.

Тернопільщина багата природними ресурсами для оздоровлення й лікування, – зазначає віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас  Демкура. І про це потрібно говорити. Тому на панельній дискусії «Оздоровчий та медичний туризм», яку провели в Тернополі, разом з експертами обміркували шляхи залучення українських та міжнародних туристів.

Ми домовились зустрітись та прописати дорожню карту. Ми вивчимо світовий досвід роботи медичного туризму. З Львівським кластером домовились про співпрацю, з ним будемо координувати дії. Створимо певну експертну раду та координаційну раду. Цей кластер буде відкритим для всіх: від готельєрів, рестораторів, представників бізнесу. Але першочергово будуть включені всі клініки та медичні заклади, які вже сьогодні показують достойний рівень якості, інших будемо вчити, щоб привести до стандартів, – сказав віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура.

Щоб стати центром лікувального туризму, область має над чим працювати, – каже президент Національної туристичної організації Іван Ліптуга. Першочергово потрібно залучити кваліфікований персонал.

Для того, щоб говорити, що Україна в цілому і кожна окрема територія, регіон розвивається, треба, щоб весь ланцюг туристичної вартості, продукту туристичного працював, щоб були підготовлені туроператори, гіди, в закладах лікування та оздоровлення працював підготовлений для роботи з іноземцями персонал, були всі послуги, і це потребує часу, – сказав президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга.

Велика частина курортно-рекреаційних ресурсів України зосереджена на Тернопільщині, відзначає Ірина Сисоєнко. Варто лише навчитись їх використовувати.

Потрібно виявити оту цінність медичну, яку має Тернопільска область, медичні заклади, і на цьому сильно популяризувати себе як територію, як область, яка може дати певну цінність, конкурентну перевагу, якої нема, наприклад, в іншій області, – розповіла президент ГО «Всеукраїнська Асоціація Фізичної Медицини, Реабілітації і Курортології» Ірина Сисоєнко.

Санаторій «Медобори» готовий оздоровлювати одночасно понад 350 пацієнтів. Він розташований поряд з цілющими мінеральними джерелами та лікувальними грязями й пропонує 150 процедур. Директор санаторію Василь Мартинюк каже: зацікавлений в розвитку, тому приєднається до кластера.

Ми працюємо відкрито, тобто легально – з ПДВ, з калькуляціями путівки. В нас нормальні умови, харчування, ціна на ринку нижча середньої і ми в Тернопільській області, де недалеко пацієнтам лікуватися. Проблема є в тому, що хоча санаторій в області функціонує практично один, на жаль жителі Тернопільської області мало відвідують санаторії, – вважає директор ТДВ «Санаторій «Медобори»» Василь Мартинюк.

Аби Тернопільщина стала економічно успішною, її треба популяризувати, каже краянка Олена Мартинюк. Й сама активно долучається.

Я багато розказую своїм іноземним друзям про Тернопільщину, кажу, як тут в нас є добре, класно і які унікальні речі: якісь природні пам’ятки, культурні памʼятки», – сказала фешн-журналістка Олена Мартинюк.

Кластер медичного туризму півроку працює у Львові. Віце-президент Тарас Кіхтяк пересвідчився: для ефективного функціонування найважливіше організувати маркетинг.

Найважливіше – це об’єднати між собою ядро медичних центрів, які будуть надавати послуги і тим самим зацікавлювати іноземного пацієнта на приїзд у Тернопіль. Учасники – дуже важливо. Але й дуже важливі менеджери, які будуть вести кластер, які будуть організовувати маркетинг, зв’язки з суспільством, з владою, комуні кувати, – сказав віце-президент кластеру медичного туризму у Львові Тарас Кіхтяк.

В Україні іноземні туристи найбільше цікавляться послугами репродуктології, косметології, естетичної медицини й стоматології. Тернопільська стоматологічна клініка «DENTA V» змогла організувати якісну роботу за помірну ціну. І це приваблює пацієнтів, – каже її директор Іван Проць.

В основному це ближня Європа: Англія, Німеччина, Польща. З Польщі дуже багато, італійці, турки та емігранти американські. Якщо б не було команди, ми б не зуміли вкластися в якість, і головне – в терміни. Ну і матеріально-технічна база. В нас зараз є цифрова зубопротезна лабораторія, яка дає змогу швидко виконати якісну роботу, – сказав директор клініки «DENTA V» Іван Проць.

Ринок медичного туризму в Тернополі не є розвиненим, тому перспективи, напевно, є дуже великими. У нас є багато клінік, які займаються медичним туризмом, але це клініки або лікарі одиночки. Якщо обʼєднатися в одну силу, то це дасть більше результату, – зазначив головний лікар «Клініки стоматології родини Прощин» Михайло Прощин.

Організатор Туристичного форуму, в межах якого відбулась панельна дискусія Ростислав Яцків каже: учасники заходу підійшли до питання про медичний туризм фахово й цікаво. Це мотивує інших працювати та розвиватись.

Цей форум якраз для того, аби професіонали на сцені розповіли правду: чого вони досягли, як працюють проекти. Це метод навчання людей. Може, навіть ті, хто не задумувався над тим, що вони будуть в туризмі, що будуть заробляти на цьому гроші, скажуть: а чому б ні, вважає начальник управління туризму Тернопільської ОДА Ростислав Яцків.

Щороку зростає кількість туристів, які відвідують Дністровський каньйон, замки й печери Тернопілля. Це покращує економіку в області. Для подальшого розвитку цього напрямку важливо давати мандрівникам ще ширший спектр послуг.

Медичний туризм – це потенціал в сфері медичного бізнесу. Сьогодні, враховуючи реформу, кошти «ходять» за пацієнтом і національна служба буде оплачувати за надану медичну послугу якісну. Ми бачимо для себе залучення коштів в область так само, як і інвестора, – сказав голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Про готовність надати медичну допомогу заявляє й обласний центр.

Тернопіль має серйозну перевагу, порівняно з іншими обласними центрами України, адже наше місто є одним з найбільш екологічно чистих обласних центрів. По-друге, в нас є велика мережа лікувальних закладів, які можуть надавати якісні послуги, – секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада.

20 мільйонів українців живуть за межами України. І правда в тому, що вони можуть стати першими клієнтами ностальгічного туризму, приїхати на історичну батьківщину наших батьків. Крім того, в сфері медичного туризму. Вони готові приїжджати. Правда в тому, що в нас дешевші послуги, але треба не за ціною гнатися, а якісні послуги надавати. І тому дійсно великий потенціал, щоб ми в культурний, історичний туризм інтегрували медичний туризм, сказав віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура.

Щоб налагодити роботу кластера медичного туризму на Тернопільщині, потрібний не один місяць, – каже однин з ініціаторів його створення Тарас Демкура. Тим часом організатори вивчають іноземний досвід й запрошують до участі місцеві фірми.

Попередня стаття

«Вдома краще»: Тернопіль показали у проєкті творців «Орел і решка» (Відео)

Наступна стаття

Українець зізнався у вбивстві двох зборівчан у Польщі

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.