Жителька Тернопільщини, яка зараз в Китаї, спростовує міфи про коронавірус (Відео)

Епідемія коронавірусу в Китаї вже триває більше місяця від першого випадку зараження. Карантинні заходи, спецодяг медиків, перші публікації в медіа, де вірус не безпідставно називають смертельним навели чимало страху, зокрема, й на українців. Кременчанка Світлана Дзюма, яка проживає в Китаї, ексклюзивно для видання Kremenets.Сity спростовує інформаційний шум довкола цієї теми, створений здебільшого самими людьми.

Світлана вже публікувала у соцмережах відео про коронавірус, а тепер записала ще одне — про похід в супермаркет, підписавши “Тест на людяність” (дивіться нижче).

Станом на 31 січня 2020 року за офіційними даними місцевих джерел кількість хворих, яким підтвердили зараження саме коронавірусом, становить 9720 осіб, кількість людей, які захворіли, але цей тип вірусу у них ще не підтверджений, — 15238 осіб. Загинули від хвороби 213 осіб, а 171 людина вже одужала.

Серед тих, для кого коронавірус виявився смертельним, більшість пацієнтів — люди похилого віку або особи із певними порушеннями здоров’я.

— І це статистика у містах, де проживають по 9-10 мільйонів людей, — коментує Світлана Дзюма.

У цей сприятливий для поширення вірусів період могла бути епідемія з будь-якої іншої причини і реакція влади найімовірніше була б такою ж, — каже кременчанка. Небезпека є, але не настільки, щоб панікувати.

— Влада Китаю надзвичайно швидко зреагувала на епідемію, — вкотре повторює жінка. — В Ухані, місці спалаху та епіцентрі поширення вірусу, обмеження щодо в’їзду чи виїзду з міста дійсно присутні, і там вони найжорсткіші. Ми живемо у місті Вейфан за тисячу кілометрів від Уханя. Тут поки таких обмежень нема, ми спокійно можемо виїхати в інше місто. Продуктів у наших супермаркетах достатньо, з міркувань безпеки мешканців на вході в магазини справді стоять охоронці, які міряють температуру та використовують дизінфектор. Також нам постійно наголошують, щоб ми дотримувались правил особистої гігієни.

“Чи не боюся з дітьми знаходитись в Китаї? Ну, по-перше, у моїх діток тато —громадянин Китаю, я ж не просто тут собі розважаюсь у відпустці. Вони тут народились, тут їх дім та й сама я проживаю вже більш як 6 років, тому я вірю у їхню Країну, і знаю що вони якнайшвидше усунуть цю проблему.?

Я в Ухань поїхати не можу, вакцину придумати не можу, чимось допомогти теж не можу, але можу не панікувати та й поводити себе так, як нас просять.
Не виходити без потреби на вулицю (якщо виходити, то обов’язково в масках), слідкувати за гігієною та чистотою у домі. Не панікувати та не розповсюджувати брехню. За яку тут легенько можна відсидіти,” – пише у дописі кременчанка.

Карантин

— У нашому місті також запровадили карантин. Діти не відвідують садочків та шкіл. Але мій чоловік, як і інші мешканці, продовжують ходити на роботу. Для китайців, де робочі дні тривають понад 8 годин 5-6 днів на тиждень, карантин — це нагода більше побути разом із сім’єю.

В супермаркеті я ходила сама. Зустріла лише одну пару з дитинкою. Задля їхньої ж безпеки діти сидять вдома. Зазвичай в Китаї виховують дітей бабусі та дідусі. Тому,  поки батьки на роботах, діти під наглядом бабусь.

Пов’язки

— Пов’язки — це перше і найнеобхідніше в період поширення вірусів у країні. Їх тут використовують якщо не всі, то переважна більшість. До речі, одну з аптек Уханя, яка в період загострення коронавірусу різко підняла ціни на пов’язки, оштрафували на 300 тисяч юанів, це близько 45 тисяч доларів США.

Спецодяг

— Мої знайомі і рідні запитують, чому лікарі в такому спецодязі? В Україні медпрацівники в період епідемії не одягають подібного, бо його просто немає, а в Китаї такі міри безпеки — норма. Тим більше, вони щодня спілкуються не з десятками, а з тисячами хворих на коронавірус пацієнтами. Їм потрібен надійний захист.

Фейки

Неправда, що від цього типу коронавірусу вже є антибіотики, які активно застосовуються. Неправда, що можна в Україні купити антибіотики від вірусу. В Китаї лише розробляють ці ліки. Але ніяк не в Україні.

Вірусом неможливо заразитися від бананів чи інших фруктів, він передається від людини до людини. Посилки з Китаю за свідченням науковців також безпечні.

Попередня стаття

«Швидше стануть чоловіками», – тернополяни про призов до армії з 18 років (Відео)

Наступна стаття

У Тернополі люди вийшли на протест: вимагають справедливого суду для наркоторговців (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.