Вперше за 40 років тернопільський став почистять (Відео)

Вперше за 40 років тернопільський став почистять. Зроблять це за допомогою спеціальних фонтанів

Місцеві екологи б’ють на сполох: став перетворюється на болото. У водоймі безліч відмерлих решток рослин і тварин, тому в літній період відбувається процес бродіння. У тернопільському ставі, за даними лабораторних досліджень, є агресивні бактерії, здатні викликати рак. Сама через ці сполуки часто гине риба.
Доктор біологічних наук Василій Грубінко вказав на місця, які є найбільш забрудненими в міському водоймищі. На західному березі – витоки з приватного сектору і ресторанів, а на східному – забруднення з річки Рудка та від вулиці Крушельницької.
Спеціалісти наголошують на негайні потребі очищення водойми, інакше їй загрожує екологічна катастрофа. Василій Грубінко пояснює: став потерпає від забруднення міськими каналізаційними стоками, збільшення кількості небезпечних синьо-зелених водоростей та відсутності достатнього насичення водоймища киснем. Водойма заболочується. За цих умов збільшується кількість патогенних та канцерогенних часток, які негативно впливають на стан здоров’я живих організмів і навіть людей.
Щоб зменшити руйнівний вплив цих факторів, створено план щодо очищення міського ставу. Групою екологів та гідрологів вперше розроблена мапа дна міського водного ресурсу з прив’язками GPS-координат. Впродовж 2017-2018 років заплановано процес очищення озера від мулу та його захоронення. Буде реалізовано очищення стоків і встановлення бар’єрів-фільтрів. Наступним етапом стане заселення водоймища бактеріями та рибою, які очищають воду від забруднень.
Розробляється проект аераційних фонтанів. Вони повинні насичувати став киснем. Їх особливістю стане не лише очисна функція, а й розважальна. Конструкція буде розроблятися за зразком фонтану у Сінгапурі. Вона скрадатиметься з водного екрану та елементів візуального й аудіо супроводу.

Попередня стаття

Після півночі у центрі Тернополя двоє молодиків потрапили під колеса легківки (Відео)

Наступна стаття

Восьмеро лікарів Жидачівської районної лікарні не могли встановити діагноз маленькому тернополянину

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.