Бронзовий макет костелу встановили у центрі Тернополя (Подивитись)


У Тернополі знову є костел. Щоправда,  в сотню разів менший від того, який стояв на місці «ЦУМу» 62 роки тому. 9 вересня у центрі міста, на вулиці, яку колись називали «Панською», а нині бульварі Тараса Шевченка,  встановили бронзовий макет парафіяльного костелу. Цей пам’ятний знак має нагадувати перехожим  про знищену радянською владою красу.

Вага монументу близько 70 кілограмів. Висота найвищої башти костелу – 65 сантиметрів. Встановлена пам’ятка на гранітному п’єдесталі. Тож макет вдався якраз у ріст людини.

На виготовлення мініатюри пожертвували кошти меценати із закордону – родини Дігай та Маслівців. За реалізацію ідеї взялись четверо талановитих тернополян: Володимир Кріса, Дмитро Мулярчук, Володимир Солонін та краєзнавець Тарас Циклиняк. Власне, саме Тарас, який вже кілька років проводить гостям міста екскурсії Тернополем, мріяв, аби пам’ятки,  про які він розказує людям, були відновленими.  Розумів, що це вкрай важко, тож став ініціатором виготовлення бронзової мапи довоєнного Тернополя, а далі працював над окремими  пам’ятками.

Сьогоднішній події Тарас радіє по-особливому.

«Мрія поколінь. Більш, ніж 60 років старожили мріяли про те, щоб хоч якось була збережена пам’ять про ту красу, яка колись існувала на місці центрального універмагу. Дуже багато праці вкладено, дуже багато енергії, трьома мовами, на чотири сторони світу, в масштабі один до сто, в бронзі сьогодні ми привезли зі Львова і встановили. Сподіваюсь, цей парафіяльний костел стане новою туристичною родзинкою і виросте біля нього не одне покоління маленьких тернополян і  буде пишатися нашим містом не зважаючи на те, що цієї краси не існує, заначив краєзнавець знімаючи плівку з мініатюри.

На цьому обіцяє творча група не зупинятись. У планах відновити ще кілька зруйнованих споруд таких, як ратуша і синагога.

Офіційне відкриття макету парафіяльного костелу  у неділю 10 вересня о 12:00.

Попередня стаття

На Тернопільщину повертається тепло

Наступна стаття

На Тернопільщині зловили рибних браконьєрів

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.