Унiкальна знахiдка: на Тернопільщині знайшли цiнну картотеку ОУН

Вона належала референтурi Служби безпеки ОУН. Знайшли її випадково на Тернопiльщинi – унiкальна картотека зберiгалася у звичайному бiдонi. Iсторики кажуть, що знахiдка безцiнна, адже нiчого такого вони ранiше не бачили, пише газета Експрес.

Очевидно, цей архiв належав якiйсь референтурi високого рангу, – розповiдає Руслан Забiлий, директор Нацiонального музею-меморiалу “Тюрма на Лонцького”. – Найiмовiрнiше, це була референтура Служби безпеки, яка безпосередньо пiдпорядковувалася керiвниковi Миколi Арсеничу.

З точки зору наповненостi i структурованостi – ми припускаємо, що цю картотеку створював хтось iз наближених до нього людей. Це великий масив документiв, який свiдчить про масштаб дiяльностi Служби безпеки, про те, як з мiнiмальними можливостями, в умовах пiдпiлля повстанцi могли здiйснювати розвiдку i контррозвiдку, борючись з однiєю з найпотужнiших спецслужб свiту -НКВД. Цi документи дають можливiсть детальнiше розкрити особливiсть роботи СБ ОУН i усвiдомити, наскiльки ця робота була професiйною. Досi ми знали лише про iнструктивнi матерiали, у яких вимагалося створення картотек, але самих їх нiколи не бачили.

У нашому архiвi є блокноти iз записами, якi умовно можна назвати картотеками. Але лише тепер ми побачили, як виглядали справжнi.

Усi цi документи ще потрiбно вiдсканувати й упорядкувати, лише пiсля цього дослiдники зможуть сповна оцiнити i проаналiзувати змiст картотеки.

Попередня стаття

Рух потягів через Тернопіль відновили. Станції працюють у посиленому режимі

Наступна стаття

Андрій Шкула

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.