Об’єднаним громадам держава обмежить доходи (Відео)


Держава у реформі децентралізації знову міняє правила гри. Проект бюджету на наступний рік винесли на розгляд. Уряд хоче перекласти фінансування пільг на ОТГ та зменшити освітню субвенцію.

Після двох років функціонування Шумської ОТГ інфраструктура покращилася не лише в центрі громади, а й в селах. Відтепер вулички майже у 35 населених пунктах освітлюються, школи відремонтовані, до сіл зробили  дорогу.

– У лютому 2016-го ми відновили старий кінотеатр і перепрофілювали під ЦНАП. Цього року за кошти інфраструктурних субвенцій придбали авторейдер. При нормальному законодавсті й спільним інтересам громаді можна успішно розвиватися. Інакше, не будучи партнером з державою, про що свідчить проект бюджету на 2018 рік, – це не можливо, – розповідає голова Шумської об’єднаної територіальної громади Володимир Плетюк.

За словами виконавчого директора Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігоря Гірчака, якщо зміни, які пропонуються урядом в проекті бюджету, ухвалять, – позитиви й перспективи, які мали ОТГ до 2018 року знівелюються.

– Всі доходи за рахунок децентралізації об’єднані громади будуть змушені витрачати на повноваження держави – це надання пільг окремим категоріям громадян, витрати на транспортне перевезення, а також дофінансування витрат на утримання закладів освіти й охорони здоров’я, – каже Ігор Гірчак.

Результати, яких досягнула Шумська громада за два роки децентралізації, продемонстрували тернопільським журналістам. У райцентрі для жителів 35 сіл діє ЦНАП, а діти й дорослі маю змогу займатись спортом на полі зі штучним покриттям. Взялися за очистку місцевого озера, створюють відпочинкові зони. Оновлюють й будинок культури, там облаштують сесійну залу та конференц-зал.

Попередня стаття

На Тернопільщині 21-річний водій ВАЗу врізався в дерево і загинув

Наступна стаття

Міжнародний дзвінок за мізер: працівники Укрзалізниці наживалися на телефонних розмовах

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.