Селяни на Тернопільщині відмовляються здавати молоко за безцінь (Відео)


Село Новосілка, що на Тернопільщині, називають «молочним». На одному подвір’ї тут тримають по 3-5 корів. Молоко здають. Селяни кажуть, така робота скоро стане невигідною, адже молоко приймають за безцінь.

 

 – За літр молока дають 5 гривень. Ще можуть зняти гроші за жирність. Тому тримати корову дуже не вигідно. Біля неї треба постійно працювати, годувати, заготовлювати корми на зиму, – розповідає подружжя Павла та Галини.

 

Експерти кажуть вартість молока залежить від сорту. Згідно стандарту в Україні є три сорти молока: екстра, вищий, перший. Наразі молоко, вироблене в господарствах населення, вважається другим сортом. Аби покращити якість молока потрібно створювати кооперативи – закупити відповідне обладнання для доїння та зберігання молоко. Відповідно за такий продукт платитимуть дорожче – 9-10 гривень за літр.

 

Частину витрат для створення молочного кооперативу держава обіцяє взяти на себе. Кошти надаватимуть у межах програм підтримки тваринництва (4 мільярди на 2018 рік) та розвитку фермерства і кооперації (1 мільярд), зауважила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час зустрічі з виробниками молока та представниками молокопереробних підприємств.

 

Втім об’єднуватись жителі Тернопільщини не поспішають. Кажуть: це – паперова тяганина та відповідальність. Тому поки, або продаватимуть молоко сусідам, або споживатимуть самі.

 

Тим часом  у Міністерстві аграрної політики наголошують, закупівля «домашнього молока» продовжується, жодних заборон з цього питання немає і не передбачається.

 

– Хочу офіційно від імені Міністерства аграрної політики й уряду України повідомити, що жодних заборон на закупівлю молока у населення немає і не планується впроваджувати. Молоко у населення як закуповувалось, так і закуповуватиметься, – зазначив заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

 

Чиновник додав, що законодавчих змін з питання закупівель молока у населення проводити не планується.

 

– Жодні зобов’язання України перед Європейським Союзом у рамках імплементації Угоди про асоціацію чи Угоди про зону вільної торгівлі не передбачають будь-яких змін у цій ситуації, – підсумував  Максим Мартинюк.

 

Попередня стаття

У сім’ї начальника відділу комунікації поліції області Сергія Крети поповнення

Наступна стаття

Перший ранок без пільг. Пенсіонери платять 5 гривень за проїзд (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.