На прилавках тернопільських ринків нещодавно з’явилася полуниці. Лікарі кажуть це одна з найбільш корисних та вітаміновмісних ягід, яка зміцнює імунну систему, однак вона може істотно зашкодити організму.
– Полуницю треба обирати дуже реально, аби не отруїтися. Ознакою свіжості є хвостик, якщо він зелений і щільно прилягає до ягоди – можна сміливо купувати. Також важливим є колір. Ягода повинна мати яскраво-червоне забарвлення без плям та темних відтінків. Полуниця має бути м’якою, надмірна пружність свідчить про її хімічну обробку. А ще важливий аромат. Він має бути приємний і яскраво виражений, – розповідають лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру.
Лікар з гігієни харчування Ольга Білинська каже, полуницю треба ретельно мити.
– Все корисне має бути в міру. Вдень можна з’їдати не більше пів кілограма ягід. Надмірне споживання призведе до розладу шлунку. Особливо небезпечною полуниця може бути для алергіків, а малюкам до 2-х років краще взагалі її не давати, – коментує Ольга Білинська.
Альона ЗІМЕНА