Як визначити майбутнє дитини вже зараз: обираємо професію

Багато батьків замислюються над майбутнім своєї дитини, коли вона тільки йде в школу. Проте різноманітні дослідження, які щорічно проводяться, показують, що лише 15 % учнів впевнено можуть розповісти про свої подальші плани на здобуття спеціальності. Інші ж зовсім не впевнені у своєму виборі та потребують допомоги, щоб визначитися.

 

Останнім часом молоді люди, обираючи свою професію, віддають перевагу тому, що ж «престижніше». Неважливо, це програмування або психологічна освіта. І це — серйозна помилка, адже на піку популярності тієї чи іншої професії, як мінімум, може виникнути надлишок фахівців, що створить труднощі з пошуком роботи в майбутньому. Також варто враховувати момент, що в процесі навчання дитина може просто втратити інтерес до обраної спеціальності.

 

Ще гірше, коли йде мова про традиції: «Уже три покоління в нашій сім’ї юристи, значить, і ти повинен піти на юрфак». Звісно, якщо є схильність, навички та бажання, то це дуже добре. Але насильно змушувати вчитися не можна. Інакше – будьте готові до того, що дитина може бути незадоволена вашим вибором і щоранку буде прокидатися з думкою: «Коли закінчиться ця каторга?».

 

Щоб допомогти дитині правильно визначитися з майбутнім, можна звернутися до профорієнтологів. Вони проводять комплекс тестів для підлітків, що враховують десятки параметрів і співвідносять їх із сучасними професіями. Далі психолог розшифровує для дитини й батьків результат.

 

Важливо пам’ятати, обираючи професію, варто враховувати три основних параметри: інтереси («хочу»), можливості («можу») та особистісні якості («вмію»). Ідеальна професія повинна бути на перетині цих трьох сфер. Щоб процес вибору не став тягарем для дитини, спробуйте вводити її в систему профорієнтації поступово.

 

Також варто враховувати, які професії будуть актуальні та високооплачувані, коли дитина закінчить навчання. Якщо ваша дитина добре малює і мріє бути художником — це чудово. Та варто мати на увазі, що творчі професії оцінюються далеко не відразу. Багатьом художникам і композиторам знадобилося чимало часу, щоб здобути популярність. Але це не означає, що ви повинні відмовляти дитину від цього заняття. Навпаки, розвивайте її здібності. Можете спробувати перетворити це захоплення на прибуткову професію, зацікавивши дитину веб-дизайном або 3D-графікою, після чого дитина замислиться й буде приймати рішення.

 

Вважається, що людина стає успішною, коли працює в тій сфері, яка їй цікава. Тому допомагайте дитині пізнавати себе, вчитися й досягати будь-яких вершин!

 

Джерело: anywayplus

Попередня стаття

На Тернопільщині зафіксували випадок смертельно небезпечного захворювання

Наступна стаття

12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.