Погоріли навіть вазони в кімнатах. У Збаражі рахують збитки (Відео)


 

У Збаражі зайнялось вісім резервуарів з біоетанолом. Пожежа сталася на спиртовій базі, що належала Зарубинецькому (місцевому) спиртзаводу. На «101» одночасно дзвонили  близько 10 сусідів. У них не було часу обговорювати що сталось, бо після сильного вибуху вогонь піднявсь на сотню метрів вгору.

 

Полум’я миттєво  з’їло покрівлю спиртової бази. В середині горіли 8 резервуарів з біоетанолом. Рятувальники зі Збаража та Тернополя взялись заливати вогонь водою. Та він кілька разів розгорявся. Аби вистачило води місцевих фермерів просили підсобити і на допомогу пожежникам приїжджали трактори з бочками.

 

Побоюючись зриву цистерн зі спиртом, людям в радіусі півкілометра сказали взяти документи і покинути домівки.

– У чому вийшли з хати в тому і пішли. Добре, що є сусіди, друзі, є кому прихистити.

 

Постраждалих через пожежу немає. Є лише ті, хто сильно налякався.

– Звертались хлопці, з психологічними травмами, перебували у шоковому стані, але потерпілих нема, – каже  водій Збаразької швидкої Богдан Довгань.

 

За три години вигоріло 1 200 квадратних метрів приміщення. Над ліквідацією працювали 60 людей, задіяли 14 спецмашин та пожежний поїзд.

– Ще є небезпеки, ми зараз працюємо ззовні і помаленьку просуваємось, зайшли в середину, і вже здійснюємо поливку і гасіння в самих складських приміщеннях. Дві будівлі, чотириповерхова і одноповерхова, в середині 8 цистерн, була і залишається ймовірність вибуху, – зазначив начальник Управління ДСНС України у Тернопільській області Віктор Маслей.

 

До півночі вогонь таки загасили і люди повернулись додому. Нині оглядають господарку та підраховують збитки.

– Малину яку гарну має, всьо, всьо, подивіться. То нема що розказувати.  То без коментарів, прошу вікна, прошу все, яблучка погоріли готові до вживання, розповідає мешканка, яка живе біля спиртбази Марія Батюк.

 

В пані Марії поплавились двоє фасадних вікон,  у сусідів – три.  Вікна в іншій кімнаті,  каже пані Наталя,  потріскали ще більше. Нині троє сусідів, які недільного ранку залишились без вікон, з проплавленими дверима і дахами, радяться, що їм робити далі. Ще зранку із заводу обіцяла прийти комісія, описати, а згодом компенсувати збитки. Та до обіду ніхто не навідався. Тож люди пішли питати самостійно.

 

– Не знаю, казали, що компенсують. Будуть ходити, будуть писати. Не знати до кого підходити, хто керівник, ми не знаємо. Поки що немає нікого, лише інженер з охорони праці.

 

Зараз з території спиртової вази вивозять залишки біоетанолу. Механік, не на камеру запевняє база була діючою. Знімати, що відбувається всередині поліціянти не дозволяють.

 

Тим часом до господарств сусідніх до спиртбази домівок навідались представники Держпродспожив служби. Перевіряють питну воду.

– Залучалися не лише тернопільські і збаражські пожежники, а й фермери привозили воду у бочках. А бочки були забруднені, все ж найголовніше локалізувати і загасити наслідки пожежі, – розповів начальник Збаразького районного управління ГУ ДПСС в Тернопільській області Богдан Табака.

 

Чи чиста вода у криницях стане відомо за три доби, втім вживати її в їжу людям не заборонили. Щодо причин вибуху на заводі, теж потрібен час на їх встановлення.

 

Надія Березюк, Сергій Русаков, у Фокусі дня, МедіаТОР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

У кількох мікрорайонах Тернополя не буде води

Наступна стаття

У Тернополі по безпритульних собаках стріляли 6 разів (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.