Півліта без гарячої води. У Тернополі не працюють котельні через борги (Відео)


 

Диму не видно. Від нині чотири десятки котелень у Тернополі тимчасово не працюватимуть. Півліта в усіх мікрорайонах  міста не буде гарячої води. Тернополяни змушені гріти воду на плиті й замість душу митись в мисках. Тим часом «Тернопільміськтеплокомуненерго» збирає борги, щоб розрахуватись з Нафтогазом України.

 

Христина прокидається о 6 ранку й одразу набирає воду в каструлі. Так живе майже півмісяця, бо згідно графіку у її мікрорайоні ремонт котельні. Те, що воду відключать не на кілька тижнів, а до кінція літа, для дівчини шок.

 

– Спочатку воду набираю в каструлі, грію 15 хвилин, бо ж не митися мені в холодній воді. Дві каструлі вистачає, щоб помити волосся. Але це настільки дискомфорно, все брискає потім потрібно мити всю ванну, – розповідає Христина.

 

Припинення гарячої води обурює містян.

– Літо, жара і без гарячої води, – абсурд. Люди стільки платять за ті комунальні і не митися нормально. Вода має бути цілодобово весь рік.

– Як можна відключати людям гарячу воду, не всі ж мають бойлери, це ж треба якось вирішувати ту проблему.

 

У Тернопільміськтеплокомуненерго пояснюють, теплої води у жителів Тернополя немає, бо підприємство боргує Нафтогазу України. Така проблема уже кілька років і все через стрімке зростання тарифів, які не можуть осилити споживачі.

 

– До 10 липня ми мали дозвіл на отримання газу від Нафтогазу, але він зупинився у зв’язку з невитриманим  рівня оплати. У нас не буде газу, щоб постачати гарячу воду поки не віддамо борг у 22 мільйони Нафтогазу. Така заборгованість пов’язана з несплатою тернополян за теплопостачання, нам населення боргує  52.2 мільйони, – директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго Андрій Чумак.

 

Відключати лише боржників від мережі не можуть, бо це технічно неможливо до того ж не дозволяє законодавство. Тому аби назбирати кошти на ремонт, які не закладені в тарифі, економлять на всіх. Було б ще сутужніше, пояснюють в міській раді, якби не торф’яні котельні.

 

Завдяки тому, що в Тернополі працює частина котелень на альтернативному паливі ми маємо можливість зекономити і ці кошти направити Нафтогазу, якби цього не було, то я думаю, ми б вже давно призупинили подачу гарячої води, – каже міський голова Тернополя  Сергій Надал.

 

Гарячу воду в квартири тернополян планують повернути 15 серпня. Проте чи вдасться, знатимуть наприкінці липня, коли узгодять повернення боргів й нові тарифи з Нафтогазом.  А поки мешканцям міста радять набиратись терпіння.

 

Наталя КОЛОДІЙ, Іван КОЗОРІЗ, Сергій РУСАКОВ, у Фокусі дня, МедіаТОР

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщині хлопець придбав товар і отримав недійсний чек

Наступна стаття

Біля Тернополя знайшли могилу закоханих, похованих заживо

One Comment

    Avatar
  • 22 млн боргують, а 14 млн інвестували в торфяні котельні) Могли борг віддати)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.