Ціни на продукти в червні зросли

“Ціна на продукти в червні в містах зросли на 0,3%. Офіційні дані щодо ситуації на ринку продуктів будуть десь за тиждень, але зараз є можливість підбити підсумки першого літнього місяця за власними даними Асоціації постачальників торговельних мереж. Свій моніторинг ми почали робити з березня в низці найбільших міст країни. Тому цифри є коректними лише для українських мегаполісів. Але наші вимірювання практично співпадають з даними з інтернет-магазинів великих рітейлерів, тобто Інфляційним барометром BRDO. Їх данні також охоплюють лише великі міста країни. 

 

У червні зросли ціни на 70% продуктів, які підлягають державному моніторингу. Овочі борщового набору, за винятком цибулі, не можуть бути коректними, оскільки старого врожаю практично не залишилось, а новий коштує в рази дорожче залишків. Тому вони виключені з підбиття підсумків. Але Держстат оприлюднює вартість минулорічних запасів, що не співпадає з реальністю в якій живуть українці.
Лідером подорожчання червня виявився житній та житньо-пшеничний хліб, який додав 8,1%. Друге місце посів батон із 3,2%, а третє – вітчизняні макарони з 3,1%. Уперше всі місця сумного рейтингу займають вироби з зерна. Але прогнозувати в подальшому їх стрімке зростання не варто. Скоріше за все буде сценарій як із овочами: одноразовий стрибок з можливим відкатом.

 

Гречка додала 2,9% за місяць, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку коштує більше на 2,6%, молоко – на 2,5%, рис – на 2,4%, борошно – на 2,3%. На 2,1% одразу стали дорожче пшоно та варені ковбаси, а масло додало 1,9% вартості. Менше відсотка показали зростання всі інші продукти: манна крупа – 0,9%, на 0,7% подорожчали цукор, ячна крупа та куряче філе, соняшникова олія – на 0,6%, морожена риба та бройлер – на 0,4%, а сметана – на 0,3%. Не зросла в перший літній місяць ціна на м’який сир. А от деякі продукти вже знизились в ціні, як то курячі яйця – на 13,4%, яблука та цибуля – на 7,1%, сало та свинина – на 0,9%, а яловичина – на 0,7%. 

 

Також від’ємну динаміку показав єдиний хліб – пшеничний з борошна вищого ґатунку, який став доступніше на 0,1%. Різні тренди щодо хлібу пояснюються тим, що найдешевший хліб ще має запас зростання, а інший вже коштує практично однаково з сусідніми країнами. 

 

Середнє зростання цін на продукти становило в червні 0,3%. Це відбулось за рахунок суттєвого зниження ціни на яйця, яблука та цибулю. Але хліб або крупи ними повністю не заміниш. Не зважаючи на такий сценарій у червні, Асоціація, як і раніше, очікує в липні та серпні дефляцію, перш за все за рахунок продуктів. 

 

Варто порівняти наші власні дані з даними Інфляційного барометру від BRDO. По 15 позиціям продуктів динаміка цін повністю співпадає. Рис за даними наших аналітиків за червень місяць виріс на 2,4%, а за даними ресурсу Інфляційний барометр підвищився на 1,6%. Хліб пшеничний з борошна першого ґатунку: Асоціація +2,6%, Інфляційний барометр +2,8%; житній хліб: Асоціація +8,1%, Барометр +6,9%; макаронні вироби: Асоціація +3,1%, BRDO +1,6%; борошно пшеничне: Асоціація +2,3%, Інфляційний барометр +2,6%; гречка: за даними Асоціації +2,9%, а Барометру +7,6%; філе курки: Асоціація +0,7%, BRDO +0,2%; ковбаси варені: Асоціація +2,1%, Інфляційний барометр +3,9%; молоко: Асоціація +2,5%, Барометр +3,8%; масло вершкове Асоціація +1,9%, BRDO +3,5%; олія соняшникова: Асоціація +0,6%, Інфляційний барометр +0,4%. Цукор за даними експертів Асоціації додав +0,7%, а Інфляційного барометру +2,5%. Також співпадає динаміка за зменшенням цін по свинині, яйцям і цибулі. Так, зокрема, свинина подешевшала за даними асоціації на 0,9%, інфляційного барометру на 0,6%, а яйця на 13,4% і 11,8% відповідно. Також просіли ціни і на цибулю: на 7,1% за даними асоціації і 1,3% за даними ресурсу BRDO.
Відрізняються, але не суттєво, в рамках 1%, дані на яловичину, м’які сири, сметану і сало. За даними дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж яловичина подешевшала на 0,7%, а за даними Інфляційного барометру ціна не змінилась. Сир м’який за даними ресурсу Барометру подорожчав на 0,2%, а за нашими – вартість не змінилась. Сметана за даними Асоціації постачальників виросла в ціні на 0,3%, а за даними BRDO вона зменшилася на 0,8%. Сало за даними Асоціації подешевшало на 0,9%, а за даними Інфляційного барометру не змінилося в ціні.

 

Нашими аналітиками досліджувався 27 продуктів із 31, який підлягає державному моніторингу цін, а Інфляційним барометром – 19 позицій. Як в нашому моніторингу, так і Інфляційного барометра відсутні овочі: капуста, буряк, морква, картопля. Це обумовлено новим і старим врожаєм, тому що наприкінці червня вже практично відсутні на полицях овочі старого врожаю. Чекаємо позитивних новин із полів та магазинів!”, – Alexey Doroshenko.

 

Джерело: сторінка у Фейсбук

Попередня стаття

У Тернополі “медики” пограбували 73-річного пенсіонера

Наступна стаття

Як змусити себе працювати, коли немає бажання

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.