Кілька міфів про користь і шкоду домашньої консервації

Дієтологи не перестаючи сперечаються про користь домашньої консервації – одні впевнені, що після термічної обробки овочі і фрукти не принесуть користі, інші ж, навпаки, впевнені, що дозу корисних мікроелементів наш організм все ж зможе отримати.

 

Міф 1Під час консервації овочі і фрукти втрачають корисні властивості. Існує думка, що під час консервації овочі і фрукти втрачають корисні властивості – це безумовно так, вітамінів стає менше. Однак користь організм все одно отримує.

 

Так, наприклад, під час термічної обробки багато вітамінів і мікроелементів дійсно руйнуються, наприклад вітамін С. В той же час лікопін, бета-каротин в підігрітому вигляді набагато простіше засвоюються організмом. У той же час деякі мікроелементи просто не руйнуються навіть при термічній обробці – наприклад, кальцій і магній. Виходить, що дозу корисних речовин і мікроелементів наш організм все ж таки отримає.

 

Міф 2 – Консервацію можна вводити в раціон при гастриті і виразці. У цьому випадку, як би вам не хотілося покуштувати маринованого огірочка або помідорчика, все ж краще утриматися. Справа в тому, що консервація негативно впливає на шлунок, а іноді навіть може посилити хворобу. Медики особливо не рекомендують вживати консервацію при гастриті і підвищеній кислотності.

 

Міф 3 – Для магазинної консервації використовують неякісні продукти. Варто пам’ятати, що при використанні неякісних овочів і фруктів рецепт просто не спрацює – спосіб обробки плодів не дозволяє використовувати зіпсовані.

 

Міф 4 – Для консервації не варто використовувати йодовану і морську сіль. Міф про те, що для консервації не варто використовувати йодовану сіль з’явився кілька десятиліть тому і з тих пір плутає господинь. Справа в тому, що раніше в процесі збагачення солі йодом використовували йодит калію, який міг негативно позначитися на якості домашніх солінь і консервації. Однак у сучасному процесі йодування використовують йодат калію, який жодним чином не зіпсує домашні закрутки.

 

У той же час медики підкреслюють, що для консервації важлива чистота солі, різні домішки можуть зіпсувати не тільки вид, але й смак солінь. Кухарі та дієтологи зійшлися на думці, що морська сіль, яка містить близько 40 мікро – і макроелементів, є кращим варіантом не просто для приготування страв, але і для консервування. До того ж у ній набагато більше користі, ніж у звичайній, а відповідно і консервація стане кориснішою.

 

Міф 5 – Консервація погіршує апетит. Вчені і дієтологи вже давно прийшли до висновку, що консервація не тільки містить корисні мікроорганізми, але і прискорює метаболізм. Правда, від вживання консервації вечорами медики все ж радять утриматися – вміст солі може на ранок призвести до набряків.

 

Міф 6 – Консервація відносно новий спосіб зберегти продукти. Під час розкопок могили Тутанхамона археологи знайшли глиняні форми запечатані спеціальною смолою. Як виявилось в них поміщали різні овочі і фрукти, а після заливали їх оливковою олією, що дозволяло маринувати і довше зберігати продукти. Так, що консервація аж ніяк не новий спосіб зберегти продукти.

 

Смачного Вам і будьте здорові.

 

Джерело: ukr.media

Попередня стаття

На Тернопільщині ліс перетворюється на смітник

Наступна стаття

Жителів Тернопільщини попереджають про сильний вітер, дощі та град

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.