На Тернопільському ставі з’явилися нафтові плями

Плями від нафтопродуктів виявили тернополяни на ставі в обласному центрі. Наразі екологи визначають остаточну причину забруднення.

 

«Періодично на воді Тернопільського ставу з’являються плями, які мають вигляд нафтопродуктів. Також з’являється специфічний запах. Думаємо, що нафтопродукти стікають до ставу у певних точках, або ж хтось спеціально викидає», – каже директор Тернопільської водно-спортивної бази Олексій Нижегородов.

 

Фахівці держекоінспекції наразі розробляють декілька версій щодо визначення джерела забруднення. Одна з них стосується дощових стоків. «Наші фахівці обстежили територію ставу, а також віддали на аналіз зібрані зразки. Попередні висновки: пальне могло вилитися з плавальних засобів, які використовуються на ставу. Також ми оформили матеріали щодо порушення та відправили їх до міського відділу поліції», – розповідає начальник обласної держекоінспекції Едуард Ференц.

 

Наразі забрудненість Тернопільського ставу у декілька разів перевищує норму, – стверджує начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич. Тенденція щодо підвищення рівня забрудненості продовжується.  «Впевнений, що є декілька причин забруднення тернопільського ставу. Неподалік пляжу «Циганка» виходить один з колекторів дощової каналізації, а взагалі таких колекторів є три, найпотужніший з яких знаходиться у парку Шевченка. Це постійна проблема Тернопільського ставу. Бо якщо господарсько-побутові стоки перекачуються на очисні споруди, то стічні дощові води не очищаються та без очистки потрапляють до водосховищ. Ще одна версія забруднення – занедбані відстійники. Внаслідок інтенсивних злив ситуація ще загострюється. Раніше було зафіксовано у Тернопільському ставі скид дизпалива одного підприємства Львівської залізниці. Проблему забруднення Тернопільського ставу вирішити дуже складно. Слід приймати неординарні технічні рішення, щоб вирішити цю проблему».

 

Проблема із забрудненням ставу загострюється в період інтенсивних опадів, – кажуть екологи. Відтак ремонту потребує насамперед система водовідведення.

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Ліля Мусіхіна про те, з чим доведеться жити нашим дітям

Наступна стаття

«Герої на передовій, а не у спорті», – тернополяни про звання для Усика

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.