Нові державні будівельні норми заборонять забудови у зелених зонах

Проект “Тернопіль time”

У Мінрегіоні України затвердили нові державні будівельні норми. Передбачено ряд змін у спорудженні будинків. Більшість нововведень діятимуть уже з вересня. Відтак забудівникам радять  враховувати нові ДБН.

 

Нові державні будівельні норми обмежать висотність будинків відповідно до кількості жителів населеного пункту, заборонять будувати на місці зелених насаджень, забезпечать ефективну евакуацію мешканців у разі надзвичайних ситуацій.

 

«Блакитні лінії, зелені та жовті», – це нова термінологія, введена державними будівельними нормами. Це технічні терміни, які регулюють висотність будинків. «Блакитна лінія» обмежує висоту забудови. Раніше висота не обмежувалася, тобто спостерігалася хаотичність забудов. Мета: щоб новобудови не домінували над пам’ятками архітектури. «Зелені лінії» впроваджуються з метою збереження зелених насаджень. Щоб зупинити спорудження забудов на зелених насадженнях, для міста Тернополя це надзвичайно важливо. Оскільки останнім часом ми спостерігаємо багато конфліктних ситуацій через забудови саме в зелених зонах. «Жовті лінії» стосуються безпеки евакуації людей у випадку надзвичайних ситуацій. «Жовта лінія» унеможливить перекриття шляхів евакуації у разі руйнувань будівлі», – розповідає начальник управління містобудування на архітектури ОДА Володимир Харченко.

 

Нові ДБН обмежують висотність забудов у населених пунктах. Відтепер в таких селах, як Петриків чи Байківці, не дозволять споруджувати будинки, вищі двох поверхів, а от в обласних центрах зводити можна до шістнадцяти поверхів.

 

«Революційна зміна в нових ДБН стосується висотності забудов. У сільських населених пунктах до однієї тисячі осіб можна буде будувати винятково садибні будинки, не вище двох поверхів. Якщо в селах нараховують понад тисячу осіб, можна будувати чотириповерові будинки. У селищах міського типу дозволятиметься будувати будинки у п’ять поверхів. Міста – до п’ятдесяти тисяч осіб – дозволяється будівництво житлових будинків до дев’яти поверхів. У містах від п’ятдесяти тисяч людей можна будувати навіть шістнадцятиповерхові будинки», – додає Володимир Харченко.

 

Нові ДБН забезпечуватимуть територію для паркінку, дитячих майданчиків і зелених насаджень. Щодо сміттєпроводів у будинках, то їх не проектуватимуть. Оскільки на часі – сортування сміття.

 

Чимало нововведень передбачено для освітніх будинків. Відповідно до змін, у майбутніх школярів буде більше вільного простору. Обов’язково адаптовуватимуть будинки до потреб людей з інвалідністю.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

На Тернопільщині пенсіонерка бігла через все село, аби повернути вкрадене

Наступна стаття

За тиждень – п’ять порушень. Водійка, яка обматюкала патрульних, забрала авто (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.