На Тернопільщині гаситимуть пожежі на полях гелікоптерами

Проект “Тернопіль time”

Україна закупила 55  гелікоптерів для виконання операцій пошуку і порятунку. Нову техніку отримає кожен регіон. Поки що управління ДСНС області такої техніки немає. При необхідності гелікоптер позичає сусідня Львівщина. Проте невдовзі обіцяють надати повітряний транспорт і нашому регіону.

Завдяки дощам, пожеж цього року менше, – кажуть рятувальники. На полях області зафіксовано близько двадцяти таких випадків. Однак збитків ґрунтам і сільському господарству завдано чимало.  «У минулому році сталося більше сотні пожеж післяжнивних залишків. Вісім пожеж трапилося на полях із зерновими культурами. По кожній пожежі відбувалися розслідування, якими займалися органи поліції. У більшості випадків до пожеж на полях призводить людська діяльність. Окрім цього, пожежі на полях дуже ресурсозатратні. Оскільки залучається техніка, людський ресурс для ліквідації пожеж. Щоб погасити пожежі, автомобілі долають значну відстань. Окрім цього, пожежі становлять велику небезпеку для людського життя. Минулого року трапилося два випадки, коли люди загинули (чоловік і жінка), спалюючи післяжнивні залишки на своїх присадибних ділянках. Цього літа чоловік в себе на подвір’ї спалював сміття, впав і отримав опіки, несумісні з життям», – розповідає речник управління ДСНС в Тернопільській області Ірина Крупа.

Спалювання післяжнивних залишків в Україні заборонено. Порушникам доведеться не лише сплатити штрафи, а й компенсувати збитки. «За спалювання післяжнивних залишків передбачена і кримінальна відповідальність, яка передбачає штраф від п’яти тисяч грн., або позбавлення волі – від двох до п’яти років, якщо йде значне пошкодження майна. Штраф за спалювання одного дерева – від півтори тисячі гривень. Спалювати не можна ні сухого листя, ні сміття, ні післяжнивних залишків. Штраф за спалювання сухої рослинності для фізичних осіб становить від 170 грн до 340 грн. Крім того, порушнику доведеться компенсувати збитки – 50 грн за кожен метр пошкодженої території. Більше значення наразі має не тільки розмір штрафу, як компенсація збитків. Відповідальність передбачення і за спалювання рослинності в лісах. Стаття 77 передбачає штраф від 75 до 250- грн. Якщо порушник пошкодить один гектар насаджень, доведеться сплатити штраф у розмірі 22-ох тисяч. Якщо спалювання рослинності зафіксовано на території природно-заповідного фонду, то розмір штрафу – 66 тис. грн.», – зазначає начальник відділу біоресурсів державної екологічної інспекції області Михайло Онищук.

Для відновлення фауни і флори на місці пожежі потрібні десятки років, – кажуть екологи. Відтак жителів краю просять не ризикувати.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

На Кременеччині жителів  лякають жуки, які з городу лізуть до хати

Наступна стаття

Найдивовижніші знахідки за всю історію археології

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.