Восени близько половини жителів Тернопільщини може залишитися без телебачення

Проект “Тернопіль  time”

Першого вересня в Україні вимикають аналогове ефірне мовлення. Телебачення працюватиме лише у цифровому форматі. Однак близько половини населених пунктів Тернопільщини не приймає цифровий сигнал. Відтак чимало жителів краю може залишитися без телебачення.

 

«Ми дочекалися того моменту, коли з першого вересня відбудеться відключення телеканалів. Це вже відбулося у Кіровоградській області та місті Києві. Це означає, що жителі краю, які користуються звичайними антенами, можуть залишитися без телебачення з першого вересня. Більшість телеканалів до тої пори паралельно виходило в аналоговому і цифровому форматах. І це становило додаткові витрати для телекомпаній. Далі телевізійне мовлення працюватиме лише у цифровому форматі», – каже представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення України Михайло Зубик.

 

Утвердження цифрового ефірного мовлення в Україні – вимога Європи. Перехід на цифровий формат мав відбутися ще у 2015-му році. Цей крок відтермінували через недостатнє покриття території держави цифровим сигналом. Однак дотепер близько половини регіону залишається без покриття Т2.  «Не зможе прийняти цифровий сигнал телебачення населення, яке проживає на півдні нашої області. Там і аналоговий сигнал не приймається. Це Борщівський район, Заліщицький, частина Чортківського району, Монастириський, частина Бучацького району. Наразі маємо інформацію, що покриття цифровим сигналом в області становить близько 60%», – додає Михайло Зубик.

 

Жителі області, які мешкають на території, яку покриває цифровий сигнал, повинні придбати спеціальний пристрій – тюнер DVD T2. Його вартість – близько п’ятисот гривень. Ціна залежить від функціональних можливостей пристрою.

 

Відповідно до постанови Кабміну, соціально незахищені громадяни мали б отримати тюнери безкоштовно. Однак із тридцяти чотирьох тисяч пільговиків, цими пристроями забезпечили лише близько половини потребуючих осіб в області.

 

«Перед тим, як купувати тюнер, потрібно дізнатися, чи територія покрита цифровим сигналом. «Цифра» суттєво відрізняється від «аналогу». При аналоговому телебаченні сигнал може бути слабким, екран сніжитиме, але зображення хоч якесь буде. Щодо цифрового формату, то зображення або є, або немає взагалі», – каже директор Тернопільської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Роман Макар.

 

До слова, при облдержадміністрації запрацювала «гаряча» телефонна лінія щодо переходу на цифрове телебачення. За номером – (0352) 43-00-84 можна дізнатися будь-яку інформацію, яка стосується цифрового телебачення.

 

Як запевняють у Національній Раді з питань телебачення і радіомовлення України, в аналоговому форматі може залишитися Суспільне мовлення, а також деякі центральні телеканали на окупованих територіях.

Вікторія Неборак

Попередня стаття

На Бандери ускладнений рух. У парку відзначають День міста

Наступна стаття

Через крадіжку взуття 18-річному тернополянину загрожує 6 років ув’язення

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.