На Тернопільщині масово вимирають бджоли

Проект “Тернопіль  time”

Житель Лановецького району Іван Кушнірук більше десяти років займається пасікою. Чоловікові вдалося розвести більше десяти бджолиних сімей. Проте цього року він ледве не залишився без пасіки. Бджоли масово вмирали, повертаючись з полів місцевого фермера.

Гинуть бджоли і в Збаразькому районі. Смерті бджолиних сімей зафіксовані в селі Синява та на хуторі Тихий. Люди обурені, вони зверталися до поліції, проте винних досі не покарали. Проте фермери продовжували отруювати бджіл через неграмотне господарювання.

Проблема вимирання бджіл актуальна для всіх регіонів України, – кажуть у департаменті агропромислового розвитку ОДА. Тільки цього року країна втратила до п’ятдесяти тисяч бджолиних сімей. Призводять до бджолиної смерті неякісні пестициди, обробка полів у денну пору доби.

Із заявами про отруєння бджіл до правоохоронців області зверталися жителі краю, – повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. Факти внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 251 Кримінального кодексу України – «Порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки». За порушення передбачений штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. Обласне управління поліції наразі розслідує  факти отруєння бджіл в області.

Раніше Україна входила до трійки держав – найбільших експортерів меду. Однак цього року українці продали меду на 30 мільйонів доларів менше, ніж торік. Аналогічна тенденція спостерігається у більшості країн світу. Екологи занепокоєні: вимирання бджіл загрожує глобальною катастрофою.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Літні десерти: 3 чудових рецептів тартів з ягодами та фруктами

Наступна стаття

Аби врятувати тернополянку, патрульним довелося розбити вікно в квартирі

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.