Хресна хода до Почаївської Лаври: традиційний паломницький похід чи провокація

Проект “Тернопіль  time”

Жителів Тернопільщини сколихнула масова Хресна хода до Почаївської лаври. Тисячі паломників добиралися до Почаєва з усіх-усюд, частково перекриваючи рух транспортних засобів. Більшість паломників рухалися від Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ МП.

«Мета хрестохідців – вшанувати образ Матері Божої Почаївської, деякі парафіяни подолали більше ста кілометрів. Хресна хода традиційна, до якої приєднуються всі бажаючі парафіяни», – повідомляє прес-служба УПЦ МП.

Жителька Збаража Олена Карнаух спостерігала за рухом паломників упродовж кількох днів. «По дорозі на роботу десь три дні весь транспорт годинами стояв. Паломників було дуже багато. Я вдивлялася в обличчя цих людей – переважно це літні втомлені жінки. Впевнена, у багатьох із них є свій тягар, з яким вони йдуть на прощу. Але велика кількість чоловіків у футболках з надписом «Готуйтесь до війни» мене дещо схвилював. В нашій країні вже війна. І наш ворог – Росія».

Висловився з приводу паломницьких походів до Почаївської Лаври керівник громадської організації «Вільні люди» Іван Ковалик. Він вважає, що таким чином Російська православна церква хоче зірвати надання Томосу Українській православній церкві.  «Російська Православна Церква і патріарх Кирило (не виключено, що з допомогою російських спецслусжб та агентів впливу РФ на території України) буде всіма силами зривати надання Томосу. Саме в ключі зриву надання Томосу Українській Православній Церкві (КП) слід розглядати події, які мали місце в Почаєві. Декілька фактів: футболки з уривком з Біблії, який починається словами «готуйтесь до війни» роздавалися централізовано на території Кам’янець-Подільської єпархії; на хресній ході було використано зображення ікони Спаса Нерукотворного, яку урочисто освячували бойовики ДНР та яку часто вони використовують; для того щоб нести хрест, загальна вага якого перевищує більше 100 кг, були залучені міцної тілобудови віряни, яких і одягнули у футболки з неоднозначним текстом (це не представники охоронних фірм, версія про яких з`явилась пізніше). Як на мене – це спроба провокації Російської Православної Церкви, яка мала на меті спровокувати конфлікт між учасниками хресної ходи та представники правих організацій або вірян інших конфесій Тернопільської області з залученням правоохоронних органів. Така «картинка» мала б посилити аргументацію патріарха Кирила в питанні не надання Томосу УПЦ (КП). Мовляв: «дивіться, що робиться, уявіть що почнеться після надання Томосу. Це ж буде різня». Російська Православна Церква не вперше намагається спровокувати релігійні протистояння на території Почаївської Лаври на свою користь».

Релігієзнавці наголошують: надання Томосу УПЦ КП послабить позиції церкви Московського патріархату.

 

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

Чоловік чи жінка: вчені розповіли, чий мозок сильніший

Наступна стаття

У Чорткові працюватимуть лише офіційно оформлені таксисти

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.