Духовенство і віруючі УПЦ покинуть Почаївську лавру лише в гробах, – ігуменя Серафима

Духовенство і віруючі УПЦ самі не підуть з Києво-Печерської, Почаївської та Святогірської лавр, їх можна винести лише в гробах, вважає ігуменя Серафима (Шевчик). Резонансне висловлювання глави УПЦ КП Філарета про те, що якщо Церкві в Україні буде наданий Томос, Лаври заберуть в Української Православної Церкви, прокоментувала ігуменя Серафима, настоятелька Одеського Свято-Михайлівського жіночого монастиря, голова Синодальної комісії УПЦ «Церква і культура», -йдеться на сайті Спілка православних журналістів.

 

«Знаючи настрій кожного з нас, ченців-насельників Києво-Печерської лаври та священноначалія, з Почаївської, Святогірської та Києво-Печерської лавр нас можна винести тільки в гробах, самі ми не підемо, наші святині ми будемо захищати до останнього подиху», – наголосила матушка Серафима.

 

Вона провела паралель з історичними подіями XVII століття, коли різні держави намагалися впливати на релігійну картину тогочасного українського суспільства.

 

«Давайте згадаємо: три величезні держави претендували на тодішню Україну – Річ Посполита, Московське царство і Туреччина, і поділена була тоді Україна на три зони впливу. Більше того, був ще четвертий острівець незалежності – Запорізька Січ, яка проводила абсолютно самостійну політику. Тобто у нас Україна була розділена на чотири фрагменти», – пояснила вона.

 

Ігуменя нагадала, що в 1660-1670-х роках в Україні було чотири гетьмана: «Один – Запорізької Січі, один від московського царства був поставлений, третій орієнтувався на Польщу і четвертий – Петро Дорошенко, був під протекторатом Туреччини. Було чотири гетьмана і чотири київських митрополита, кожен з яких мав титул священноархімандрита Києво-Печерської лаври».

 

«Давайте робити все, щоб такого ніколи не повторилося», – наголосила голова Синодальної комісії УПЦ.

 

Як повідомляла СПЖ, днями журналіст і засновник інтернет-видання «Гордон» підкреслив, що спроба переділу власності Церкви викличе громадянську війну. За його словами, заява глави УПЦ КП Філарета про передачу Лавр після отримання Томосу є помилкою і може мати трагічні наслідки.

 

Глава УПЦ КП Філарет неодноразово підкреслював, що вбачає свою місію в розростанні структури УПЦ КП і пояснював, що бачить в цьому Боже втручання, яке допустило війну на Донбасі. Філарет заявляв про те, що Києво-Печерська і Почаївська лаври, які належать УПЦ, повинні належати новій Помісній Церкві, яку сам Філарет планує очолити. Повідомляє Спілка православних журналістів.

 

підготувала Людмила Маліброда

Попередня стаття

На Тернопільщині працівники обікрали підприємство на 7 тисяч гривень

Наступна стаття

У Тернополі львів’янин обікрав автомобіль, припаркований біля супермаркету

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.