Цьогоріч 14 скажених тварин покусали жителів Тернопільщини (Відео)

На Тернопільщині ситуація щодо захворювання на сказ досить напружена. Основним носієм збудника цього захворювання є дикі тварини, зокрема, лисиці. Щороку від загальної кількості укусів, саме 50 відсотків припадає на лисицю. Аби запобігти поширенню захворювання на сказ та убезпечити від нього людей та свійських тварин, на Тернопільщині проводитимуть повномасштабну вакцинацію тварин.

 

Оскільки метод депопуляції лисиць не дав бажаного результату, як показала практика, їх кількість в природі швидко відновлювалася, спеціалісти області прийняли рішення про пероральну вакцинацію, тотальну. Цей спосіб широко використовують в Європі і досягають дуже хороших результатів.

 

Преоральна вакцинація розрахована на 6 днів. При цьому застосовують авіацію – літак АН-2. Вони облаштовані навігацією, тому можна конкретно встановити місце, де розкидана вакцина. Роботи проводять лише у сонячні дні. Паралельні лінії, в яких працюють літаки, в межах 500 метрів. Кожен літак перевірятимуть перед злетом і опісля нього, чи достатньо завантажений транспорт та, чи вся вакцина була розкинута. Не проводитимуть “повітряну” вакцинацію у містах та населених пунктах.

 

Не виключено, що капсула з вакциною потрапить у населених пункт, наприклад, через сильний вітер. Негативних наслідків від цього не буде, – зазначив начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків.

 

Після певного часу буде здійснена відстріл визначеної кількості лисиць. Тварин перевірятимуть на наявність в крові тетрацикліну. У відловлених тварин візьмуть кров, яку направлять у лабораторії. Якщо тетрациклін буде присутній у крові – значить вакцинація пройшла успішно.

 

За 8 місяців цього року було зареєстровано 842 укусів тваринами людей. З них – 14 укусів тваринами, у яких лабораторно підтверджено захворювання на сказ. Всього призначено антирабічних щеплень 333-ом пацієнтам. На сьогоднійшній день антирабічною вакциною область повністю забезпечена. У травні завдяки гуманітарній допомозі, яку надало Посольство Індії в Україні, отримали 359 доз антирабічного імуноглобуліну та 1 тисячу 682 дози – закупили за рахунок коштів з державного бюджету, – повідомила заступник начальника управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідія Чайковська.

 

Людей просять не панікувати, якщо побачать літаки, які розкидають щось з неба. Це – приманки для тварин, капсули, в яких знаходиться вакцина. Збирати ці капсули не потрібно. Адже щеплення свійських тварин проводить спеціальна служба. Проведений експеримент, коли собакам давали зазначені капсули, – каже Володимир Марків, показав, що тварини не ковтають ці приманки, лише обгризають довкола. Сама ж вакцина залишається.

 

Людмила Маліброда

Попередня стаття

На Тернопільщині з літаків розкидатимуть вакцину для диких тварин (НАЖИВО)

Наступна стаття

На Тернопільщині під час лову раків втопився пенсіонер

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.