На Тернопільщині стрімко дорожчає основний продукт

TERNOPILTIME

Третю хвилю дорожчання хліба відмічають експерти тільки цього року на Тернопільщині. За дев’ять місяців хліб підвищився в ціні на 15 – 20 %, – повідомляє обласне управління статистики. Основні причини – неврожай зернових, дорожчання енергоресурсів і коливання валюти.

Продавець хлібобулочних виробів Олена Гарач розповідає: тільки минулого місяця двічі замінювала цінники на продукцію. «Звісно, ціни йдуть тільки угору. Мені вже страшно подумати чого чекати далі. Подорожчало все: від чорного хліба до печива, кексів, тортів. Ми почали помічати, що люди стали менше купувати, меншими обсягами».

Середня вартість буханки хліба – 10 – 11 гривень, – кажуть продавці. Минулоріч ціна становила 7 – 9 гривень.

У департаменті агропромислового розвитку ОДА кажуть: тенденція росту цін на хліб була очікуваною. Оскільки влітку часті дощі не дозволили зібрати гарний врожай. Відтак область хоч і забезпечена зерном, однак воно не належить до високоякісної сировини.  «В області останнім часом спостерігаємо дефіцит якісного зерна. Через дощову погоду влітку, більшість зібраного зерна – не дуже доброї якості. Окрім цього, до третини врожаю загалом аграрії втратили через дощі. А ще дорожчають енергоресурси. Це ще одна причина, що призводить до росту цін на кінцевий продукт – хліб і хлібобулочні вироби. Ну і звісно ринкові фактори також впивають на цінову ситуацію. Деякі недобросовісні продавці спекулюють цінами», – каже керівник департаменту Володимир Стахів.

Зупинити ріст цін на хліб може лише стабілізація економіки, – зазначають експерти. Оскільки вартість цього продукту не контролюється жодними державними інституціями.

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

Ремонт проїжджої частини на Стадникової відновлять (Відео)

Наступна стаття

У маленького Павлика з Тернопільщини – рак крові. Терміново потрібна допомога

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.