На Тернопільщині перепоховали воїнів УНР, яких розстріляли більшовики

Ну Ланівцях на Тернопільщині перепоховали воїнів УНР, яких розстріляли більшовики. Останки 41-ї людини зі слідами насильницької смерті виявили співробітники КП ЛОР «Доля». Дослідження ж ймовірної могили вояків Армії УНР розпочались на околиці Ланівців у серпні 2018 року.

 

Керівник експедиції, заступник директора меморіально-пошукового підприємства «Доля» Володимир Харчук розповів: «Дослідження могили вояків на околиці міста тривали протягом двох тижнів. Відомо, що проходили бої поблизу Ланівців. Українські воїни потрапили в полон і були розстріляні за відмову співпрацювати з більшовиками. Хаотично розміщені останки свідчать про санітарне захоронення. Ідентифікувати загиблих важко, адже немає жодних списків. Частина воїнів була розстріляна, знайдено багато куль у кістках, а тих, хто був поранений – добивали шаблями. Також знайдені православні хрестики, 2 саморобні срібні перстні, ґудзики від одностроїв, рване взуття, кишеньковий ножик та гребінчик. Окрім цього відомо, що воїнів пограбували». 

 

Урочиста церемонія перепоховання 41-го вояка 2-го куреня 10-го Сірого полку Армії УНР розпочалась з архієрейської літургії УПЦ КП. У ній взяли участь військовослужбовці, представники Українського інституту національної пам’яті, влади, українського духовенства та громадськості. Військовий оркестр Тернопільських артилеристів супроводжував церемонію до місця поховання загиблих вояків. Повідомляє 44 окрема артилерійська бригада.

Попередня стаття

Жителі 5 сіл Зборівщини отримуватимуть пільги і соцпослуги на рівні з тернополянами

Наступна стаття

Ми здатні випереджати і перемагати, – Юлія Тимошенко (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.