Новий історичний журнал “Локальна історія” тернополяни можуть придбати онлайн

У Тернополі відбулася презентація нового друкованого історичного журналу “Локальна історія”. Видання складається зі ста сторінок та містить інформацію виключно про українську історію та культуру, про героїв, яких забули або й не знали, письменників та діячів, які змінили хід історії. У першому номері журналу розміщені ексклюзивні світлини та тексти, авторські колонки Галини Пагутяк, Юрія Винничука, Ірини Ігнатенко, Лева Скопа, а також репортажі з маловідомих історичних  місць. У другому номері видання до уваги читачів будуть представлені цікаві факти про курорт у Заліщиках.

 

Основною метою заходу є популяризизація української історії та її героїв через призму найвідважніших битв, перипетій та колізій. Видання оформили у сучасному дизайні, з підбіркою унікальних історичних фактів і подій.

 

– Летимо до Маріуполя чи до іншого міста України, ми ви сходимо з трапу літака і ми чуємо іншу мову. Нехай це буде українська мова, але іншого діалекту, гатунку. Ми розуміємо, що це є інша культура, інша ментальність певною мірою, є розрив, так, Львова з Маріуполем. Але, якщо ми сідаємо в автомобіль і їдемо зі Львова до Маріуполя в автомобілі, то бачимо великий шар “перехідних зон”. “Перехідних зон”, які формують Україну Україною, так. Мені здається, що багатство України полягає в тому, що ми маємо низку регіонів, чи областей, чи країв, у яких є, напевне, достатньо добре локальності. І ми якраз в журналі хочемо краще підкрестили ті локальні особливості чи Буковини, чи Галичини, чи Волині.  

 

В другому номері в нас є достатньо матеріалів по Волині, це, зокрема, є рубрика “Ландшафт”, у якій ми показуємо землю. Землю не в сенсі гарного пейзажу, ми показуємо землю як ландшафт. Ми показуємо Галичину як край горбистий, край Поділля. І ми показуємо Волинь як безмежну рівнину малого Полісся. І, очевидно, усі ці речі вони збагачують нашу сутність як українського народу. 

 

Знову ж таки, якщо говорити про “Локальну історію”, ми говоримо про історію України і не лише України, ми говоримо про історію українців. У нас є рубрика “Наші” називається, там ми переважно говоримо про історію українців, які себе реалізували за тих чи інших обставин за межами України: Едвард Козак, Володимир Титрук, якого згадували, Софія Яблонська. Ми говоримо про українців, які тікали з Радянського Союзу, соь. Тобто, для нас ключовим є українство, а українство у наш час це є багатим у своєму розмаїтті. Тому, я щасливий це розмаїття показувати, не боячись звинувачень в тому, що це завузько, залокально чи ще якось інакше.”, – каже головний редактор Віталій Ляска.

 

Придбати видання “Локальна історія” можна онлайн. А ще його можна виграти. На сторінці Першого інтернет-телебачення Тернопільщини “МедіаТОР” у Фейсбук стартував розіграш.

 

Довідка: Проект LocalHistory стартував у 2013 році. Спершу невеличка команда істориків мандрувала галицькими селами та хуторами, записуючи свідчення найстарших мешканців, шукаючи, а потім відновлюючи історичні документи і світлини. Однак у квітні минулого року у творців проекту виникла думка видавати якісний історичний журнал

 

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Діти із зони АТО/ООС отримають статус постраждалих внаслідок воєнних дій

Наступна стаття

У Борщові горить зерносушкарка з 30 тонами кукурудзи

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.