У Prozorro запрацював автоматичний пошук підозрілих закупівель

Виявляти підозрілі закупівлі ще на ранніх стадіях проведення тендерів дозволить нова система, яка запрацювала нещодавно. Система електронних державних закупівель Prozorro першою у світі запустила механізм для автоматичного пошуку підозрілих закупівель. В подальшому результати відправлятимуть на моніторинг державним аудиторам.

 

Нова система складається з 35 ризик-індикаторів, по яких «проганятиметься» кожен тендер. Ці індикатори розділено на дві групи: процедурні (недотримання норм законодавства) і ймовірні. На основі перевірки за допомогою індикаторів буде створюватися масив даних, який автоматично оцінюватиметься системою на предмет ризику і підозрілості.

 

Головною ідеєю роботи нового механізму є саме запобігання сумнівним торгам. В разі отримання повідомлення від нової системи Держаудитслужба толерантно звератиметься до замовників торгів, щоб вони виправили порушення. У разі ігнорування таких звернень служба виходитиме на перевірки з фіксацією порушень і подальшим зверненням до правоохоронних органів. «

 

На відміну від розгляду скарг Антимонопольним комітетом України, початок моніторингу Держаудитслужбою не зупинятиме сам процес закупівлі. Весь процес моніторингу однієї процедури займатиме до 15 робочих днів.

 

Довідка: система Prozorro була поширена в Україні на всіх державних замовників з 1 серпня 2016 року при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тисяч гривень і послуг – понад 1,5 мільйона гривень. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом. У 2017 році Україна провела державні закупівлі в системі Prozorro на суму 500,3 мільярда гривень. Повідомляє УНІАН.

 

підготувала Людмила Маліброда

Попередня стаття

Жителям Тернопільщини радять робити запаси картоплі

Наступна стаття

Діти із зони АТО/ООС отримають статус постраждалих внаслідок воєнних дій

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.