Президент підтримав введення воєнного стану: що зміниться для українців

У зв’язку з ситуацією, пов’язаною з зіткненням українських та російських військових кораблів у Чорному морі неподалік Керчі, в Україні було запропоновано вести воєнний стан. Цю пропозицію підтримав Президент Петро Порошенко. Сьогодні о 16.00 годині Верховна Рада має зібратися на екстрене засідання та розглянути запровадження воєнного стану.

 

Багато хто з пересічних українців, які вимагають від президента ввести воєнний стан, не уявляють, що являє собою режим воєнного стану насправді. Основні параметри режиму визначає Закон “Про правовий режим воєнного стану”, ухвалений 6 червня 2000 р. Воєнний стан – це:

– надзвичайна ситуація, викликана військовим вторгненням або загрозою такого нападу на Україну;

– наділення військових підрозділів державних органів особливими правами, насамперед у порушення чинного законодавства про приватну власність;

– обмеження прав цивільного населення та бізнесу, які зобов’язані на вимогу військового командування виходити на громадські роботи або надавати своє майно для потреб армії.

 

Суть воєнного стану як особливого правового режиму – наділення в першу чергу військового командування (а потім вже центральної та місцевої влади) надзвичайними повноваженнями. І, як зворотна реакція, обмеження закріплених у Конституції прав і свобод звичайних українців, а також прав і законних інтересів комерційних компаній, державних установ, комунальних підприємств тощо.

 

Процедура введення воєнного стану – це чотири кроки. Спочатку Рада національної безпеки та оборони готує і подає президенту Петру Порошенку пропозицію ввести воєнний стан на всій Україні або на частині її території. Наприклад, на території Донецької та Луганської областей. Другий крок – коли адміністрація президента оформляє рішення у вигляді указу глави держави, а президент підписує цей нормативний акт. Крок № 3: депутати Верховної Ради протягом двох днів на своєму засіданні затверджують указ президента (для цього потрібна стандартна кількість у вигляді щонайменше 226 голосів). І, нарешті, відразу ж після затвердження в парламенті ЗМІ негайно оголошують указ президента, після чого режим воєнного стану офіційно стартує. Стаття 24 закону вимагає, щоб керівна адміністрація України відразу ж після введення воєнного стану повідомила про це генеральному секретарю ООН з метою інформування всіх країн-членів ООН. Оскільки Україна є учасником Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, українська влада повинна конкретизувати в такому повідомленні, які саме права українців буде обмежено і на який термін.

 

Скасування воєнного стану аналогічно вимагає відповідного указу президента. Ініціювати скасування може РНБО і Верховна Рада, звернувшись до президента з такою пропозицією. Указ президента, який скасовує воєнний стан, не потребує окремого затвердження в парламенті. Закон також вимагає, щоб ЗМІ негайно повідомили громадянам України про таке рішення.

 

Нагадаємо, у неділю під час захоплення російськими прикордонниками військових катерів та буксира ВМСУ були поранені шестеро українських моряків, 23 – у полоні.

Попередня стаття

Росіяни захоплюють українські катери біля Керченської протоки. Відкрито вогонь

Наступна стаття

Штраф за кермування у нетверезому стані зріс до 51 тисячі гривень

One Comment

    Avatar
  • Введення військового стану – без сумніву, чи не перший рішучий крок, яких досі не вистачало з боку української влади. Але постах питання: чи буде кінець-кінцем визнано, що ми перебуває о у стані війни з Росією, причому – ще з 2014 року? Чи послідує за цим подальше логічне розірвання з країною-агресором дипломатичних, економічних і будь-яких інших відносин, повне закриття держкордону? Чи це – черговий популістський крок у напрямку відтермінування президентських виборів? Наразі усі заяви можновладців підтверджуючи якраз останню гіпотезу. А ще воєнний стан позбавить простих українців низки свобод, як то захищати власні права на мітингах. І чи не очікує нас пряме президентське “царювання” у разі ненабрання у парламенті необхідної кількості голосів для запровадження воєнного стану?

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.