Росіяни захоплюють українські катери біля Керченської протоки. Відкрито вогонь


На борту українського судна є поранений, – повідомляє ТСН.

 

Російські військові обстріляли українські катери, що виходять із Керченської протоки, і починають їх захоплювати.

 

Про це повідомив представник президента України при АР Крим Борис Бабін.

 

“На виході з Керченській протоці росіяни застосували зброю проти корабля ВМС України. На борту є поранений. Сили ВМС ЗСУ розгортають заходи допомоги”, – написав він у Facebook.

 

“Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України”, – додав Бабін через декілька хвилин.

 

Військово-морські сили України підтвердили цю інформацію. У флоті зазначають, що росіяни обстріляли українську корабельну групу після виходу з 12-мильної зони. Внаслідок обстрілу пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження.

 

О 22:00 Президент України Петро Порошенко збирає засідання Воєнного кабінету у зв’язку із ситуацією, що склалася у Керченській протоці, та нападом на українські військові кораблі. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

 

Як раніше повідомляв сайт ЕКСПРЕСО катери Військово-морских сил Збройних сил України не пройшли в Азовське море через агресивні дії Росії та повертаються до Одеси. Про це повідомив голова правління “Українського мілітарного порталу” Тарас Чмут.

 

“Зараз вони рухаються в напрямку Одеси. Їм не вдалося пройти – їх росіяни не пропустили через протоку (Керченську, – Ред.) і вони рухаються назад. Плюс там ще спостерігається погіршення погодних умов, що може нести певну небезпеку для малих броньованих катерів”, – сказав Чмут.

 

  • За даними українських військових, в неділю, 25 листопада, українські кораблі у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь.

 

  • Про свої наміри вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. Однак, Замість того, аби забезпечити проходження Керченською протокою, російські диспетчери викликали кораблі ФСБ.

 

  • Невдовзі російські прикордонні кораблі типу “Соболь”, “Дон”, “Мангуст”та “Суздалець” “здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

 

  • Близько 6-ої ранку прикордонний корабель “Дон” в акваторії Чорного моря здійснив таран українського рейдового буксира, через що пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

 

  • Водночас ФСБ звинуватила кораблі ВМС України у “перетині державного кордону” Росії.

 

  • Попри протидію росіян, українські кораблі продовжують йти до Маріуполя.

 

  • У відповідь на це ФСБ заявила про “провокацію” України в “російських територіальних водах”.

 

  • Ввечері 25 листопада ситуація загострилася: російський спецназ збирався брати українські судна на абордаж.

 

 

Попередня стаття

  У Тернополі запрацювала Фабрика святого Миколая

Наступна стаття

Президент підтримав введення воєнного стану: що зміниться для українців

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.